Oruç, Namaz, Hac, Zekat ve Kelimei şahadet İslamın beş şartıdır. Çocukluğumuzda Kulhuvallah’dan sonra ilk öğrendiğimiz buydu.
Dinin direği olan Namaz ibadeti Hüzün Seneleri içinde yani Hiretten iki yıl önce Mekke’de emredildi.
Oruç, Hicretten iki yıl sonra yani 624 yılında Medinede farz olarak Müslümanlara bildirildi.
« Kur’an Bu ayda indirildi. Kim bu aya erişirse Oruç tutsun. Bakara185.
Hz. Ayşe Annemizin ifadesiyle ; « Yürüyen, Konuşan ve yaşayan Kur’an olan Resulullah buyuruyor ;Sumu Tasihhu !» Oruç tutun sağlık bulursunuz! Oruçlular cennete Reyyan kapısından girerler !
Peygamber efendimiz bizleri Oruç tutmaya teşvik eder.
Ramazan Kur’an ve tefekkür ayıdır. Bu ayda ibadetlerimizi tevazuyla yapmalıyız. İftar sofraları içinde fakirlerin olmadığı, zenginlerin veya nufuz sahibi siyasilerin davet edildiği bir Protokol şölenine çevrilmemelidir.
BELLİĞU ANNİ VALEV AYE !
Peygamber Efendimiz bizden bir şey ister. Biraraya geldiğinizde « Bir kelime dahi olsa Benden bahsedin ! »
Resulullah bir hekim değildir, Kur’anı kerim de bir Tıp kitabı değildir.
Ancak Peygamber Efendimiz insan sağlığıyla ilgili 200 hadisi şerif vardır.
Hemen hepsi de Koruyucu Hekimlik, Çevre Sağlığı ve Hijyenle ilgilidir.
Allahın lutfettiği iki nimet vardır : Sağlık ve Boş zaman.
İndallahta Sağlıklı Mü’min sağlıksızdan daha sevimli ve daha hayırlıdır. « El Mü’minu Kaviyyun Hayrun ve Ehabbu İlallahi minel Mü’minu daif ! »
« Müslümanlar hasta olmazlar. Çünkü onlar acıkmadan yemez ve doymadan sofradan kalkarlar. » Nahnu kavmun le Ne’kulu hatta necu’. Va ize ekelne le neşbe’ »
Oruç insanı arındırır. Sabır ve İradesini kuvvetlendirir.
Empati duygusunu geliştirerek Yoksulun halini anlar. İhtiyaç sahiplerine yardım etme arzusu öne geçer. İdraki artar ve cömertleşir.
Oruçluyken taşkınlıklardan ve aşırılıklardan sıyrılırız. Konuşmamıza, yememize-içmemize, Gülmemize, bağırıp çağırmamıza, şakalaşmamıza, gereksiz alış-verişlerimize yani israf ekonomimize bir ölçü gelir.
Ancak buna karşı çok ve sık ziyaretleşmemiz tavsiye edilir. Bu bireysel huzurun ve toplumsal barışın anahtarıdır.
RAHMET VE AFET
Temel Kültürümüzde Tefrit ve İfrat yoktur. Yaşanan günlük hayatımızın her adımında aşırılık yoktur. Aşırılıkların zararını önce kendimiz sonra da yakın çevremiz çeker. Doğal hayattan bir örnek verelim.
Yağmur Rahmettir, Allahın bize ikramıdır. Yani Hayat kaynağı olan su, yağmur olup toprağı ve tabiatı doyurarak yeryüzüne indiğinde Ona Rahmet deriz. Sağnak olup metrekareye dakikada bir-kaç ton yağdığında sel ve taşkınlarla tabiatı, ekili ürünleri ve hayvanları telef edip insanlara hayatını kaybettirince Afet olur. Yani rahmet Afete dönüşür.
Benzer şekilde yaşamamız için gerekli gıdalar zaman ve miktar olarak ölçülü-dengeli ve ihtiyaç nisbetinde alınırsa çok yararlı olur.
Ölçüsüz ve dengesiz tüketildiğinde -başta OBEZİTE olmak üzere-erken yaşta başlayan hastalıklara davetiye olur.
İşte Oruç, insanlara sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırır. Doku ve hücrelerin temizlenmesini ve yenilenmesini sağlar.
İnsanın Ego’su yani nefsi bencilliğe ve cimriliğe meyillidir. İşte Oruç insanı sosyalleştirir, cömert ve yardımsever bir kişilik kazandırır.
Peygamber Efendimizden bir hadis daha ; « Ramazanda Cennet kapıları açılır, cehennem kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur. «
ORUÇ VE OTOFAJİ
Vücudumuzda Otofaji dediğimiz bir sistem vardır.
Hücrelerin yenilenmesinde bir Geri Dönüşüm sistemi olarak çalışır. Otofaji, kendi kendini yeme demektir. Japon ilim adamları Otofaji alanındaki klinik ve loboratuvar çalışmalarıyla 2016 yılında Nobel ödülü almıştır.
Oruç Otofaji mekanizmasını tetikler. Otofaji vücudun zararlı Maddelerden arınması, dokuların sağlıklı kalması, yaşlanmanın gecikmesi, hücrelerin yenilenmesi ve koruyucu hekimlik açısından hastalıkları önlemesiyle önemli bir mekanizmadır. Oruçluyken asıl enerji kaynağı olan Glikoz ve Glikojen tükenir. Yağ depoları kullanılmaya başlar. Hasarlı hücreler parçalanarak enerji üretimi ve hücre yenilenmesinde kullanılır.
Oruç Bağışıklık sistemini – immün sistemi -kuvvetlendirerek kanser riskini azaltır.
Özellikle gençlerde oruçluyken Büyüme Hormonu daha fazla salgılanır.
Egzersiz, tempolu yürüyüş ve fizik aktivite metabolizmayı hızlandırarak Glikojen tüketimi artar. Glikojen depoları tükendikten sonra Yağlar kullanılmaya başlar.
Oruç vücudun bir onarım ve yenilenme sürecidir. Oruç Otofajiyi uyararak hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar.
ORUCUN FAYDALARI
Ramazan orucu İslam dininin temel ibadetlerinden biridir. Tutana manevi haz ve huzur verir. Nefsi terbiye eder. İradeyi kuvvetlendirir. Çocuklarda ve gençlerde şahsiyeti erken geliştirir. Birey ve toplum için huzurlu bir sosyal ortam oluşturur. Oruçlu gençte zorluklara direnme yeteneği artar. Normalde vücudumuzun enerji kaynağı Glikoz’dur. Glikoz yediğimiz gıdalarla alınır. Glikoz İnsülin hormonu tarafından hücre içine alınarak enerji üretiminde kullanılır.
Hemen kullanılmayan Glikoz Glikojen şeklinde Karaciğerde ve çizgili kaslarda depolanır. Fazla enerji kaynağı da YAĞ DOKUSU olarak depolanır.
Yağların yakılması karbonhidratlara göre daha zor olduğundan Glikojen depoları tükendikten sonra yağlar kullanılmaya başlar. Yağlar vücutta Yedek enerji kaynağıdır. Glikojen sekiz saat içinde tükenir.
Egzersiz ve fizik aktivite metabolizmayı hızlandırdığından Glikojen tüketimi de hızlanır. Kaslar ve Karaciğer en büyük Glikojen deposudur. Oruçlunun aktif olduğu gündüz saatlerinde fazla yağlar yakılmaya başlar.
Oruç insanı hayatındaki aşırılıklardan korur. İnsanın Dengeli ve ölçülü olmasını sağlar.
Ölçüsüz beslenmenin vücuda verdiği zararla Organ yetmezliğine sebep olur.
Oruç insana Sağlıklı beslenme Disiplinini kazandırır.
Hücrelerin ve dokuların temizlenmesini ve yenilenmesini sağlar.
Oruç Özgüven verdiği gençte zihinsel ve mental fonksiyonların gelişmesine sebep olur. Karaciğer yağlanmasını ortadan kaldırır.
Oruç yağ depolarının enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla sağlıklı kilo verilmesini sağlar.
Oruç metabaolizmayı dengeler. Sindirim sistemini dinlendirerek onarımını sağlar. Bir İlahi laboratuvar olan Karaciğer, Mide, Barsaklar, Böbrek ve cild sağlığını korur.
Oruç Bağışıklık Sistemini-İmmün sistemi-güçlendirir.
Oruç ile sağlıklı kilo vererek genç kalmanın ve- biiznillah- ömrü uzatmanın bir yolu ve çaresi olduğu bilimsel olarak kabul edilmiştir.
Oruç İnsülin direncini azaltarak Kan Şekerini dengeler.
Oruç, Alshaymer, Parkinson ve Demans-Bunama gibi Nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Mental fonksiyonların gelişmesini sağlar.
Gençlerde Oruçlu dönemde Büyüme Hormonu daha fazla salgılanarak kasların kuvvetlenmesine sebep olur. Oruçluda Kanser riski azalır.
Oruç bir yenilenme ve onarım sürecidir.
Oruç Kolesterol ve Trigliserid seviyesini etkileyerek Kalp sağlığını korur.
Oruç psikolojik rehabilitasyonla stresi azaltır ve bedensel rahatlamayı sağlar.
Ve insana ELHAMDULİLLA ALA KÜLLİ HAL diyerek her haline Şükretmeyi öğretir.
HOCAM ŞEYHO DUMAN-CELAL SANCAR
06.12.2024
HTŞ’ye Humus yolu açıldı
06.12.2024
ALİYA’DA HUKUK VE DÜZEN / Muharrem BALCI
11.11.2024
Hamza ER'le Derkenar..
11.11.2024
Taassup | Ümit Aktaş
12.11.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
CUMAYA GİTTİM GELECEĞİM ESRA DURU 06.12.2024
Suriye'de Neler Oluyor? YUSUF YAVUZYILMAZ 08.12.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
ÇAĞDAŞ HAÇLI SAVAŞLARININ YÖNTEMLERİ AYTEN DURMUŞ 13.11.2024