Umran Haretketi yaptığı basın açıklamasıyla Şehir Üniversitesinin kapatılmasına tepki gösterdi.
Açıklamada; Şehir Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kapatılması, gelecek dönemlerde vakıf üniversitelerinin tercih edilmelerini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
Umran hareketi Şehir üniversitesinin kapatılmasından lieli gençlerle yaptığı yüzyüze görüşmelerinden ve mülakatlarından sonra, endişelerini şu cümlelerle özetledi:
“Şehir Üniversitesi dışındaki vakıf üniversitelerinin birinci sınıfında öğrenim gören ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler arasında, çok geniş kapsamlı olmayan nitel, yüz yüze, mülâkat yöntemiyle yaptığımız görüşmelerde aldığımız cevaplar, bir eğilimin göstergesi olup bizi ciddi anlamda endişelendirmiş ve endişelendirmektedir.
Şehir Üniversitesi dışındaki vakıf üniversitelerinin birinci sınıfında okuyan öğrencilerin kaygılarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
AÇIKLAMANIN TAM METNİ ŞU ŞEKİLDE:
Şehir Üniversitesi ile Bilim Sanat Vakfı’nda meydana gelen hadisenin teknik ve hukukî boyutuna girmeden (*) meselenin, gelecekte gençler üzerinde meydana getireceği tahribata kısaca dikkat çekmek istiyoruz.
Vakıf üniversitelerinde okuyan gençler ile bu yıl, üniversite tercihi yapacak liseli gençler üzerinde, Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasının psikolojik bir etkisinin olup olmadığını araştırmak önem arz etmektedir. Ülkemizde eğitim kalitesi açısından iyi bir noktada bulunan bir üniversitesinin kapatılması, vakıf üniversitelerini tercih etmede olumsuz bir etki yaparak, vakıf üniversitelerinin geleceği açısından tehlike teşkil edebilecektir.
Şehir Üniversitesi dışındaki vakıf üniversitelerinin birinci sınıfında öğrenim gören ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler arasında, çok geniş kapsamlı olmayan nitel, yüz yüze, mülâkat yöntemiyle yaptığımız görüşmelerde aldığımız cevaplar, bir eğilimin göstergesi olup bizi ciddi anlamda endişelendirmiş ve endişelendirmektedir.
Şehir Üniversitesi dışındaki vakıf üniversitelerinin birinci sınıfında okuyan öğrencilerin kaygılarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Üniversite sınavına girecek liseli gençlerin endişeleri de hemen hemen aynıdır:
Şehir Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerle görüşmelerde iki konu dikkatimizi çekmiştir.
Görünen o ki Şehir Üniversitesi’nin kapanmasından dolayı gençlikte gayrimemnun bir kitle oluşmuştur.
Yaşanan bu olay;
işe girme hususunda problemle karşılaşabileceklerini düşündürmektedir.
Konu sadece bir üniversitenin kapatılması meselesi değildir. Mesele, gelecek nesillerin siyasete ve devletin kurumlarına güvenlerinin sarsılması meselesidir. Memleketi geleceğe taşıyacak olan gençlerin güveni sarsılırsa, ülkenin de geleceği tehlikede demektir. Oluşan bu psikoloji, BEYİN GÖÇÜNÜ HIZLANDIRABİLİR.
Bu olgular göz önüne alınarak, verilen kapatma kararının tekrar gözden geçirilmesinde fayda vardır.
Hangi gerekçe ile olursa olsun, birçok değerin, ilkenin, dostluğun, kardeşliğin, ayaklar altına alınmasını doğru bulmuyoruz. Bunun devam etmesi durumunda da, her geçen saniyenin ülkenin aleyhine olacağının bir kez daha altını çiziyoruz.
Adalet hepimiz içindir.
O nedenle;
[5/8]: “Ey iman edenler, adil şahitler olarak Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.”
“Henüz vakit varken!”
UMRAN KÜLTÜR ve MEDENİYET HAREKETİ
(*) Meselenin teknik ve hukuki boyutunu merak edenleri, Prof. Dr. Burhanettin Can’ın Umran Dergisi, Kasım/2019 sayısında yayınlanan, "Şehir Üniversitesi Operasyonu Bağlamında 15 Temmuz İhanet Hareketinin Sosyolojik Savaş Boyutunu Bir Kez Daha Düşünmek" ve yine Umran Dergisi, Şubat/2020 sayısında çıkan “Bilim Sanat Vakfı’na Geçici Yönetim Atanması ve Sosyolojik Savaş” başlıklı yazılarını okumalarının faydalı olacağına inanıyoruz.
40 günün gösterdiği gerçek I Hamza Er
09.04.2026
İSRAİL SONA YAKLAŞIYOR - Mehmet Taşdöğen
19.03.2026
2026 Ramazan Bayramı namazı saatleri!
18.03.2026
Yahudilerin ülkelere göre nüfus dağılımı!
17.03.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Eleştiri ve Ahlak YUSUF YAVUZYILMAZ 11.04.2026
Mezhebin Kadar Savaş! DERVİŞ ARGUN 13.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026