metrika yandex
  • $32.3
  • 34.57
  • GA17500

Haberler / Eğitim

Muhammed Akta:Suriyeli sığınmacılar dönse de kalsa da onurları korunmalı

19.04.2024

ULFED Genel Müdürü, Aktivist Muhammed Akta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Devletin politikası her ne olursa olsun, halkın tepkisi ne türden gelişirse gelişsin, göçmenlerin insan onuruna aykırı muamele edilmemeli, haysiyetlerini incitmemeye özen gösterilmelidir." dedi

Akta'nın Açıklaması:

Türkiye 2011 yılından itibaren devlet ve millet olarak savaşta evini barkını kaybeden Suriyelileri topraklarında ağırlayarak dünyaya büyük bir insanlık dersi vermiştir.

Dünyada en çok mülteciye evsahipliği yapan Türkiye’nin cömertliği başka herhangi bir ülkeyle kıyaslanamaz. Suriye'deki insani ve siyasi kriz uzun yıllardır varlığını sürdürmektedir.

Farklı grupların kontrolü altındaki Suriye topraklarında sık sık çatışmalar meydana gelmekte, mülteciler için yaşam tehdidi devam etmektedir. Bu sebeple Suriyelilerin Türkiye’de bulunduğu süre de uzamaktadır. Bu durum doğal olarak halkın bir kesimini rahatsız etmeye başlamıştır.

Türkiye toplumunun önemli bir kısmı Suriyelilerin memleketlerine geri dönmesinden yanadır. Aslında Suriyeliler de memleketlerine dönmeyi istemektedir.

ULFED olarak Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne dair yaptığımız birçok açıklamada onurlu ve gönüllü geri dönüşün Suriyelilerin kendi talebi olduğunun altını çizmiştik.

Bu talep Türkiye'deki bazı siyasetçilerden önce Suriyelilerin kendi talebidir. Fakat burada temel kriter bu geri dönüş sürecinin mültecilerin onurunu incitmeden ve gönüllülük esasına dayanarak yürütülmesidir. Suriyeliler dönse de kalsa da onurlarını kırmamak gerekmektedir.

Bazı siyasi ve gazetecilerin onur kırıcı söylemleri, göç idaresindeki sert uygulamalar, sokakta göçmenlere karşı şiddet ve şimdi de bazı belediyelerin tabela kaldırma uygulamaları göçmenlerin haysiyetini zedelemekte ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki imajını ve dolaylı olarak ekonomisini oldukça olumsuz etkilemektedir. Suriyeliler kalacak ise toplumsal huzuru sağlamak için onurları korunmalı, ayrımcılığa, haksızlığa ve kötü muameleye uğramalarına engel olunmalıdır.

Memleketlerine geri döneceklerse de bu dönüşün hafızalarında kötü yer etmemesi, komşu ülkemizle olumsuz bir ilişkimizin olmaması ve insanlık vazifemiz için yine onurları korunmalıdır.

Devletin politikası her ne olursa olsun, halkın tepkisi ne türden gelişirse gelişsin, göçmenlerin insan onuruna aykırı muamele edilmemeli, haysiyetlerini incitmemeye özen gösterilmelidir.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş