İntifada Şimdi Bütün Dünyada
Umran dergisi, 352. sayısında Filistin’deki Siyonist soykırım odaklı bir dosyaya yer veriyor. “İntifada Şimdi Bütün Dünyada” başlıklı dosyada şu yazılar yer alıyor: Burhanettin Can “Aksa Tufanı Siyonizm’in Yeni Ortadoğu Projesini Çökertme Harekâtıdır”, Mustafa Aydın “İsrail-Filistin Çatışmasının Hatırlattığı Gerçekler”, Ercan Yıldırım “Batı Medeniyeti Değerlerinin ve Avrupa’nın Çöküşü”, Taha Abdurrahman “Aksa Tufanı, Siyonist Akıl ve Direniş”, Talal Asad “Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketini Neden Destekliyorum?”, Kamil Ergenç “Kudüs”, Alaaddin Yurderi “Ümmetin İşaret Taşları Olan Gazzeli Çocuklar”.
Gündem sayfalarıyla dikkat çeken derginin bu sayısındaki metinler ağırlıklı olarak Gazze’de yaşananlarla alakalı. Bu bölümde şu yazılar yer alıyor: Gilbert El-Aşgar “Gazze’ye Yardım Etmek İstiyorsanız Petrol Silahını Kullanın!”, Abdulgani Selame “Fetih Hareketi Gazze Savaşında Nerede?”, Husam Kenafani “Gazze ve Acizliğin Yüzleri”, Abdullah El-Amadi “Gazze’nin Ruhu ve Durakları”, Usame Ruşdi “Yeni Balfour Zihniyetleri”. Marwa Al-Zuber ise altıncı yılına giren Sudan savaşını ve ülkedeki eğitim krizini umut ile endişe arasında uzun süren bir bekleyiş çerçevesinde ele alıyor.
Derginin kritik sayfaları da zengin içerikli… H. Yahya Şekerci “Yeni İnsanın İstiap Haddi” başlıklı yazısı yer alırken, doğumunun 90. yılında Ali Şeriati ise Bedir Musa Seyf’in “Müslüman Marksist: Dine Karşı Din ’de İslâmî Modernlik” yazısıyla hatırlanıyor. Mustafa Kara Hoca ise geçen aylarda aramızdan ayrılan Hüseyin Atay Hoca’nın bilinmeyen bir yönünü “Güneyce Kütüphanesi ve Hüseyin Atay Hoca” yazısında gözler önüne seriyor. Ahmet Ayhan Koyuncu ise Türkiye’de üniversitelerin kalite algıları ve bilim politikaları üzerine değerli bir yazı kaleme aldı. Yaşayan İslâm bölümünde ise Reyhan Dağhan’ın “Kur’ân Perspektifinden İnsanın Tabiatı” yazısı dikkat çekiyor.
Derginin kültür-sanat sayfaları Cihan Aktaş’ın Recep Seyhan’a odaklanan “Dinlemek İçin Yazıyor Yazmak İçin Koşuyordu” yazısıyla açılıyor. Mesut Aytekin 8. Kısa’dan Hisse Film Festivali’nde öne çıkanları “Bi’ Başkadır Benim Festivalim…” yazısıyla anlatıyor. Halim Sezer yayımlanışının 30. yılında Alev Alatlı’nın Valla, Kurda Yedirdin Beni romanı üzerinden Türk solunun Kürt milliyetçiliğiyle münasebetini ortaya koyuyor. Ömer Kantarcı ise “Bozkır’dan Yükselen İçli Bir Ses” yazısında doğumunun 100. yılında Abbas Sayar’ı anlatıyor.
İlhan Bozkır-Hetaraf Haber / Kültür Sanat Servisi
40 günün gösterdiği gerçek I Hamza Er
09.04.2026
İSRAİL SONA YAKLAŞIYOR - Mehmet Taşdöğen
19.03.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Eleştiri ve Ahlak YUSUF YAVUZYILMAZ 11.04.2026
Mezhebin Kadar Savaş! DERVİŞ ARGUN 13.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026