AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın Rusya, Türkiye ve Çin etkisine açık hale gelmemesi için genişlemenin jeopolitik zorunluluk olduğunu vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın geleceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Hamburg’da düzenlenen Die Zeit gazetesinin 80. yıl etkinliğinde konuşan von der Leyen, AB’nin genişleme politikasının yalnızca siyasi değil, aynı zamanda stratejik bir gereklilik olduğunun altını çizdi.
Von der Leyen, Avrupa’nın jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Avrupa kıtasını tamamlamalıyız ki Rus, Türk veya Çin etkisine girmesin” dedi. AB’nin daha büyük düşünmesi gerektiğini ifade eden von der Leyen, genişlemenin bölgesel istikrar açısından kritik rol oynadığını söyledi.
Avrupa’nın bugüne kadar Rusya’dan ucuz enerji, Çin’den ucuz iş gücü ve ABD’den güvenlik desteğine dayalı bir sistemle ilerlediğini hatırlatan von der Leyen, bu dönemin artık geride kaldığını belirtti. Yeni dönemde Avrupa’nın kendi ekonomik ve güvenlik kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
AB içindeki karar alma mekanizmalarına da değinen von der Leyen, özellikle dış politikada oybirliği sisteminin yavaşlatıcı etkisine dikkat çekti. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde çoğunluk oylamasına geçilmesi gerektiğini savundu.
Enerji politikalarında çeşitliliğin önemine işaret eden von der Leyen, nükleer enerjiden vazgeçmenin hata olduğunu söyledi. Ayrıca dijital dünyada çocukların korunması için ortak Avrupa yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu belirterek sosyal medya platformlarına yönelik daha sıkı düzenlemeler çağrısında bulundu.
Çin gemisi, ABD'nin Hürmüz ablukasını deldi
14.04.2026
İspanya, Çin’i Ortadoğu’ya çağırdı
16.04.2026
PKK'lılar 4 kategoriye ayrılacak
23.03.2026
İHA pilotluğu için 54 bin kişi başvurdu
23.03.2026
OKUL, EĞİTİM VE ŞİDDET YUSUF YAVUZYILMAZ 18.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026