metrika yandex
  • $32.63
  • 35.2
  • GA17640

Korona ve Suç Oranları

AHMET GÜRBÜZ
13.04.2020

İçişleri Bakanlığı verilerine göre; 11 Mart-9 Nisan tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yankesicilikten kapkaça, hırsızlıktan kadına şiddete kadar birçok farklı suçlarda, yüzde 24 ile yüzde 74'e varan oranlarda düşüşler gözlenmektedir.

Bunda elbette Koronavirüs nedeniyle sağlanan sosyal izolasyonun payı büyük. İnsanlar sokağa çıkmıyor ki suç işlesin denilebilir. Tam aksi; iş yeri ve oto hırsızlıkları açısında durumun daha elverişli olduğu söylenebilir.

İstatistiklerin detaylarını uzmanlarına bırakalım. Verilerde dikkat çeken başka bir husus var. Kadına karşı işlenen suçlar ve aile içi şiddet. Mecbur kalınmadıkça evden çıkılmadığı, kısmi de olsa sokağa çıkma yasağının uygulandığı, medyada sürekli bir tazyikle pompalanan bulaş korkusu ve uzun süre kapalı alanda bi-meşgale kalan insanın şiddete yönelmesi beklenmeli değil miydi? Evet, ABD’de olduğu gibi. Orada bazı suçlarda azalma görülürken aile içi şiddet konusunda artış gözlemlenmektedir.

Memnuniyetle görüyoruz ki, ülkemizde aile içi şiddet ve kadına karşı işlenen suçlarda geçen yıla göre yüzde 24, geçen aya göre ise yüzde 9 daha azalma tesbit edilmiş.

Korona bizi ne ile tehdit ediyor. Sınır tanımayan; nereden,  ne zaman, nasıl geleceği belli olmayan ölümcül bir virüsle, tıpkı ecel gibi.

Kapitalist hayat tarzı yıllardır bize ölümü unutturmayı, ahireti hesaba katmamayı dayattı. Oysa ölüm yeryüzünün tüm coğrafyalarında, tüm iklimlerinde, tüm toplumlarında itiraz görmeden boyun eğilen bir vakıadır. Tarih boyunca da hep böyle süregelmiştir.

Biz ölümle barışık bir medeniyetin çocuklarıyız. Kabristanlarımız yerleşim yerlerimizle iç içedir. Mescitlerimize girmeden mezarları selamlarız.

Merhum Erdem Beyazıt’ın “Bulmak” şiirinde dediği gibi;
“Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm”

Ölmeden önce ölünüz ve hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekiniz, “Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü çok hatırlayın!” diyen bir peygamberin kara sevdalı âşıklarıyız.

Bir gün O’na sorduklarında ‘akıllı mümin kimdir?’ diye; “Ölümü sıkça hatırlayıp, ölümden sonrası için en iyi hazırlık yapan kimsedir. İşte gerçek akıllı insanlar onlardır.” buyurmuşlardır.

“Aranızda ölümü takdir (ve vaktini tayin) eden biziz. Sizi (öldürüp veya helak edip yerinize) benzerlerinizi getirmemizin ve sizi bilmediğiniz bir âlem (olan âhiret)te yeniden var etmemizin kimse önüne geçemez.”(Vakıa 56/60-61)

Hülasa; ruh tanımaz psikologların, ölümü öcü gibi gösteren eğitim sistemin cinnetinden sıyrılmalıyız artık. İnanç sistemimizle barışık, kültürel kodlarımıza uygun, yeni, yerli bir söylem ve model geliştirmenin zamanı gelmiştir. Bize şer görünen küresel virüsten, böyle hayırlarla sıyrılalım inşallah.

“Ey (Allah’ın rızasıyla) huzura eren nefis!
(Rabbini) hoşnut etmiş ve (sen de Rabbin tarafından) hoşnut edilmiş olarak Rabbine dön.
Haydi, (iyi) kullarımın içine katıl ve cennetime gir! (denilir.)”
(Fecr 89/27-30)

Yorum Ekle
Yorumlar (8)
Harun Aktaş | 17.04.2020 00:14
Kaleminize sağlık.
İbrahim Güneş | 14.04.2020 10:12
Virüs bizlere maddi temizliğin ne kadar güzel olduğunu gösterdi. Şimdi sıra ölümü göz önünde bulundurup manevi temizliğe geldi. Bizlere asıl dikkat etmeniz gerekenleri gösterdin. Hocam sizden Allah razı olsun!
Hüseyin Gürbüz | 14.04.2020 09:26
Diyecek çok var tercüman ol kalemine sağlık üstat
Mehmet Aldemir | 13.04.2020 22:14
Sağol mudurum eline sağlık
Ömür Çelikdönmez | 13.04.2020 21:55
Farklı bir zaviyeden güzel bir analiz, fabrika ayarlarına dönüş çağrısı kalemine sağlık üstad
Ali yümni cetin | 13.04.2020 21:55
Güzeldi şmdi ülkeler bazında ulkelerin corona ölüm sayısı ve o ülkelerın son yüzyılda ki insan katliamı ve yöresi yazıĺmalı.
Hamza Çelik | 13.04.2020 21:55
Hülasa; ruh tanımaz psikologların, ölümü öcü gibi gösteren eğitim sistemin cinnetinden sıyrılmalıyız
Hidayet çinpolat | 13.04.2020 21:39
Ağzına sağlık dayıcım çok doğru