İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği ( MAZLUMDER) Ankara Şubesi, İsrail’in kuruluşu ve Filistinli Müslümanların sürgün edilişini temsil eden “Büyük Felaket’in 71. Yılı NEKBE”, günü dolayısıyla, Siyonist İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yaparak, İsrail’i, yaptıkları zulümleri ve destekçilerini tel’in edecek.
Yapılacak olan Basın Açıklamasına Ankara'daki STK'ların da destek vereceği bildirildi
MAZLUMDER Tarafından Yapılan Çağrı Metni şöyle:
NEKBE GÜNÜNDE İSRAİL'İ PROTESTOYA DAVET
Siyonist Rejim İsrail’in Filistin Topraklarını İşgalinin 71. Yılı olan Büyük Felaket "NEKBE" Günü Nedeniyle Yapılacak Olan Protestoya Katılımlarınızı Bekleriz
Yer: İSRAİL KONUT EVİ ÖNÜ – Seğmenler Parkı - Kavaklıdere - Ankara
Tarih:15 Mayıs 2019 - Çarşamba - Saat:12.30
MAZLUMDER ANKARA ŞUBESİ

NEKBE...
Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) dediği, İsrail'in kuruluş yıldönümü Filistinlilerin İsrail'in 1948 yılında kurulduğu tarihe atıfla felaket olarak niteledikleri olay. Nekbe 700 binden fazla Filistinlinin 1948'de topraklarından sürülmesinin adı. Sözcük ilk olarak Arap aydını Konstantin Zureyk tarafından Ağustos 1948'de ortaya atıldı.
Zureyk, Nekbe sözcüğünü 'sürmekte olan' olarak kullandı. Zira 500'den fazla Filistin köyünün yıkımı 1948'de değil, İsrail işgali takip eden yıllar içerisinde gerçekleşti.
Her yıl, "Nekbe Günü" olan 15 Mayıs'ta Filistinliler evlerine dönme talebiyle gösteriler yaparken, mülteciler uzun süredir kayıp olan evlerinin anahtarlarını sembol olarak saklıyor.
Birleşmiş Milletler Yardım ve Kalkınma Ajansı'na (UNWRA) göre, Ortadoğu ülkelerine dağılmış dört milyondan fazla kayıtlı Filistinli mülteci var.
Halen işbaşında olan hiçbir yöneticisinin kendi topraklarında doğmadığı İsrail’in, bugün, 71'nci kuruluş yıldönümü kutlanıyor.
Filistinliler ise Nekbe Günü dedikleri kendileri için felaket gününü bir dizi gösteriyle protesto ediyor.




A101, CarrefourSA’yı satın alıyor
20.04.2026
Bulgaristan seçimini kazanan Radev kimdir?
21.04.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
İran Rejimi DERVİŞ ARGUN 24.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -1 ÜSTÜN BOL 24.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026
Şüyuu Vukuundan Beter AHMET GÜRBÜZ 30.03.2026