metrika yandex
  • $44.29
  • 50.7
  • GA50500

Haberler / Yorum - Analiz

Harg Saldırısı Amerikan Yüzyılını Kül Edecek/Mehmet Taşdöğen

15.03.2026

15 Mart 2026 sabahı itibarıyla dünya, sadece yanan petrol tesislerini değil, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan ve "dokunulamaz" kabul edilen küresel enerji arzı doktrininin enkazını izliyor. ABD’nin İran’ın petrol atardamarı Harg Adası’na gerçekleştirdiği saldırı, bizzat kurucusu tarafından globalizmin tabutuna çakılan son çivi olarak tarihe geçmiştir. Bu hamleyle birlikte uluslararası hukuk bir kağıt parçasına, küresel ticaret ise kuralsız bir orman kanununa dönüşmüştür.

Akademik Akıl Vicdanı Harekete Geçirdi

Bu süreçte kampüslerden yükselen ses, sadece bir öğrenci protestosu değil; Mearsheimer ve Sachs gibi dev isimlerin kurduğu rasyonel bir barikattır. Akademisyenler, ABD'nin kendi çıkarlarını ahlaki bir çürümüşlüğe rehin vermesinin "stratejik intihar" olduğunu kanıtlarken; bu hakikat zemini, popüler kültür ikonlarının mikrofonuyla birleşerek sokağı bir itiraz merkezine dönüştürmüştür. Füzelerden daha tehlikeli olan asıl sarsıntı ise, Epstein Dosyası’yla deşifre olan ahlaki erozyonun federal merkez ile eyaletler arasındaki güven sözleşmesini temelinden sarsmasıdır.

Kongre’de Sanayici Kuşatması Başladı

Washington’daki "basiretli sermaye," kaptanı kamaraya kilitleme pahasına gemiyi kurtarma arayışındadır. ABD sanayi lobileri (NAM ve Business Roundtable), Trump’ın kişisel ikbali için 250 yıllık birikimi yakmasını engellemek üzere Kongre’de somut bir kuşatma başlatmıştır. Bu lobiler, enerji akışının sürekliliği için Türkiye üzerinden kurulacak bir "Kuzey Koridoru" gibi rasyonel alternatifleri masada tutarken, aynı zamanda şu hukuki barikatları inşa etmektedir:

Hukuki Kelepçe: Senato’ya sunulan "Enerji Arz Güvenliği Yasası" ile dış operasyonların enerji maliyetlerini artırması durumunda Başkanlık yetkilerinin dondurulması hedeflenmektedir.

Bütçe Blokajı: Temsilciler Meclisi, savaş harcamalarını "eyaletlerin altyapı bütçesi" şartıyla bekletmeye alarak "basiretsiz tüccarı" cüzdanından yakalamıştır.
Bağımsız Denetim: Epstein dosyalarının federal denetimden çıkarılıp eyalet savcılarına devredilmesi baskısıyla, yönetim "şahsi prangalardan" temizlenmeye çalışılmaktadır.

Körfez Altın Tepside Çin’e Devrediliyor

Basiretsiz tüccar yönetiminin yarattığı boşluk, ABD’nin en sadık müttefiklerini bile Pekin’e itmektedir. "Güvenlik" vaadinin yerini "kaosa" bıraktığını gören Körfez ülkeleri, eksenini tarihi bir hızla değiştirmektedir:

Petro-Yuan Dönemi: Suudi Arabistan ve BAE, Dolar hegemonyasına en büyük darbeyi vurarak petrol ticaretinde "Yuan" kullanımına geçiş yapmıştır.

Güvenlik Boşluğu: ABD’nin bıraktığı koruyucu şemsiye, Çin’in "Enerji Altyapılarını Koruma Paktı" ile doldurulmakta; bölgenin yeni ekonomik garantörü Pekin olmaktadır.

Mağrur Kumarbaz Büyük Hata Yaptı
Washington yönetiminin en büyük yanılgısı, meseleyi sadece mühimmat ve koordinat üzerinden okuyarak karşısındaki bin yıllık devlet hafızasını hafife almasıdır. Bu basiretsiz yaklaşımın sahada yarattığı tahribat şu noktalarda somutlaşmaktadır:

Direnç Yazılımı: Kerbela kültürüyle yoğrulmuş bir toplumun kriz anındaki "direnç yazılımı," Trump’ın "diz çöktürme" hırsını boşa çıkarmıştır.

Asimetrik Teknoloji: Yıllardır uygulanan ambargolar İran’ı dize getirmek bir yana, onu kendi kendine yeten bir İHA/SİHA mucidine dönüştürmüştür.

Psikolojik Kırılma: İsrail şehirleri sığınak hayatının getirdiği toplumsal bir cinnet eşiğine sürüklenirken, İran’da dış tehdit sokağı milli bir kenetlenmeye itmektedir.

Sonuç: ABD Kendi Hırsının Enkazıyla Boğuşuyor

Gelinen noktada rasyonel sanayici aklı, kapatılan her kapının aslında bir müşteri kaybı ve rakiplere açılan bir davetiye olduğu gerçeğini Kongre koridorlarında yüksek sesle haykırmaktadır. ABD, yöneticisinin kişisel bekası ve "barış ödülü fantezileri" uğruna kendi kurumsal geleceğini ateşe atmıştır.

İmparatorluk, dışarıda bir rejim değişikliği peşinde koşarken, içeride eyaletlerin, sendikaların ve sanayi lobilerinin parlamenter dur ihtarıyla sarsılmaktadır. Ya Amerikan sistemi kendi içindeki bu basiretsiz gidişata anayasal bir fren yapacak ya da 250 yıllık birikim, sahada bedel ödeyenlerin sağduyusuna yenilerek kendi üzerine çökecektir.

Yorum Ekle
Yorumlar (1)
Bülent Önal | 15.03.2026 17:05
Harika tespitler. Tebrikler. Trump üzerindeki Epstein dosyası baskısını İrana saldırarak gündemden düşürmeyi hesap ediyordu. Ancak şimdi yanına, israilin gazı ile İrana saldırmanın yarattığı Prestij kaybı ve Körfez ülkelerini kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı. Görüntü Ejderha ve Ayı gizli ittifakının ABD nin dünya üzerindeki hegomonyasının kırılması planının işlediği. Eski kral öldü yaşasın yeni kral. Ya biz?