metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Ankara Analiz

12 Eylül hortladı, gözaltına alınan göçmenler kayıp!

15.02.2024

Gözaltına alınarak İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen, daha sonra işlemleri tamamlanarak Göç İdaresi'ne sevk edildiği söylenen yabancı uyruklu (ikametli, Uluslararası koruma kimlikli) göçmenlere günlerdir erişilemiyor. Emniyet Müdürlüğü, Göç İdaresine gönderildiklerini belirtiyor, ama Göç İdaresi “bizde yok” diyor.

Sığınmacılar Platformu üyelerinden Avukat Abdülhalim Yılmaz’ın da aralarında olduğu bir grup avukat yazılı açıklama yaparak, bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesini, müvekkillerinin nerede olduğunun kendilerine ve ailelerine bildirilmesini talep etti.

Avukat Abdülhalim Yılmaz, X’ten (eski twitter) yaptığı açıklamada “Cumartesi günü gözaltına alınan, daha sonra Göç İdaresine gönderilen kişiler nerede? Aileye veya avukatlarına bilgi vermek Anayasal (19/6) zorunluluk! Fakat hiç bir yerde bulamamak nedir? En az 8 gündür, bir kısmı 2-3 haftadır kayıp, aileleri ve avukatları nerede olduklarını öğrenemediler!

Dün İstanbul içinde 270 km yapıp 3 GGM gezdim, 2 arkadaşımı Emniyete ve Tuzla'ya gönderdim. Sonuç: Olumsuz. 12 Eylül'deki "Gözaltında kayıp" olgusu benzerini 2024'te yaşatmak; kişilerin ailesine, adalete, mahkemeye erişimini engellemek utanç verici bir uygulama!

Müvekkillerimden biri Kafkasya kökenli kadın / anne; kocasıyla birlikte evinden alındıkları için, çocukları komşuya bırakmışlar. Çocuklar Türkiye’de doğmuş, büyümüş. 9 gündür anne ve babasızlar. Nerede olduklarına dair bilgi dahi alamıyorlar.

Gözaltı veya idari gözetimdeki kişileri saklamak, ailesi veya avukatı ile iletişimini kesmek, nerede olduğu hakkında bilgi vermemek sadece hukuksuzluk değil, aynı zamanda işkence yasağının ihlalidir.

Sebebi ne olursa olsun, göçmenlere ve özellikle de mültecilere Guantanamo benzeri, tamamen hukuksuz, kanunsuz ve denetimsiz bir alan yapmak, bu ülkenin göç birikimine, tecrübesine ve hukuka yapılmış en büyük saldırıdır!

Bu göçmenler suçluysa tutuklayın, ceza verin. İdari nedenler varsa idari gözetim uygulayın. Ülkesi istiyorsa iade usulünü uygulayın. Hepsinin kanuni bir yolu var. Bu hoyrat hukuksuzluk her yönden yöneticilere, devlete, topluma, geleceğimize zarar verecek. Durdurun!” dedi.

Avukatlar açıklama yaptı

Avukatlar; Eyyup Akıncı, Abdülhalim Yılmaz, Ahmet Toğçu, Nüveyba Güneş, Nurali Çitil, Ferdi Amca, Sümeyye Gökçe, Furkan Yün, Hilal Duvar, Ayüp Can Akçay, Seher Böber’in yaptığı açıklamaya göre; haber alınamayan kişiler arasında küçük çocuklar, lise öğrencileri, yaşlılar ve hamile kadınlar da var.

Avukatlar bu hukuksuz uygulamanın bir an önce sonlandırılmasını, müvekkilleri ile ilgili kendilerine ve ailelerine bilgi verilmesini talep ettiler. İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi başta olmak üzere tüm yetkilileri hukuka uygun davranmaya davet ettiler.

15.02.2024 Göç Günlüğü-Faruk Sevim

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş