metrika yandex
  • $32.63
  • 35.2
  • GA17640

Haberler / Kültür - Sanat

ALNIMDAKİ IŞIK-MEHMED ALAGAŞ

10.01.2021

Alnımdaki Işık 

Mehmed ALAGAŞ

İnsan Dergisi Yayınları

Mehmed Alagaş, 90'lı ve 2000'li yıllarda İslami camianın gençlerinin  büyük bir çoğunluğunun eserlerinden istifade ettiği , hatta bazı eserlerini, gençlerin başucu kitabı haline getirdiği değerli bir yazarımızdır

Yeni İslama ısınmış ve kitap okumak isteyen gençlere Alagaş'ın "Şafak Mektupları", "Mezar Notları" gbi eserleri verilir okumaları tavsiye edilirdi.

Bu vesileyle kıymetli yazarın  "Alnımdaki Işık" isimli değerli kitabından bir bölümü alıntılıyoruz.

..

ALNIMDAKİ IŞIK

-Ben camilerde İslam'ın en küçük, en ayrıntı meseleleri anlatılmıyor demedim. Bunlar anlatılıyor. Birçok camide anlatılmayan, İslam'ın en büyük meselesi olan tevhid ve şirk.

-Anlatılmadığını nereden biliyorsunuz?

Sabırlı bir insandı. Sözlerimi, itirazlarımı gayet sakin karşılıyordu.

-Ne zamandır camilere gidiyorsunuz?

-Küçük yaştan beri.

-Tabi ki bu yaşınıza kadar birçok hocanın hutbe ve vaazını dinlediniz.

-Dinledim.

-Şimdi söyleyeceklerime dikkat edin. Kur'an-ı Kerim'e iman eden bütün hocaların, bütün alimlerin, Resulullah (s.a.v.)'i kendilerine örnek alması gerekir. Çünkü alimler peygamber varisidir. Peygamberlerin yaşamadığı dönemlerde, peygamber varisi olan bu alimler, peygamberlerin nasihatlerini, peygamberlerin davetlerini insanlara iletmekle görevlidirler. Şimdi size soruyorum. Efendimiz (s.a.v.)'in ve bütün peygamberlerin en önemli daveti neydi biliyor musun?

Durdum. Camilerde dinlediklerimi hatırladım. Cevap belliydi.,

-Allah'a kulluğa davet etmekti.

-Güzel ancak eksik bir cevap!.

-Nesi eksik?

-Yarısı!.

-Anlayamadım.

-Bakın. Şanı yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'in Nahl suresinde, tüm peygamberlerin gönderiliş gayelerini iki esasa bağlıyor. İnsanları tağuttan ve tağuta kulluktan sakındırarak Allah'a kulluğa davet etmek. Şimdi söyleyin bana. Küçük yaştan beri dinlediğiniz vaaz ve hutbelerde, tağutun ne olduğunu, tağuttan nasıl sakınmanız gerektiğini öğrendiniz mi?

Tağut!. İlk olarak duyduğum bir kelime. Belki türkçesini biliyorumdur!.

-Tağut ne demek?

Durdu. Bakışlarında yine hüzün vardı. Bu hüzünle cevap verdi.,

-Tağut, insanları Allah'tan ve Allah'a kulluktan uzaklaştırarak, kendisine kulluğa davet eden her şeydir. Görüntüsü zaman ve mekana göre değişebilir. İnsanların karşısına bazen bir put, bazen bir firavun, bazen bir dinadamı, bazen bir tarikat, bazen bir parti, bazen bir ideoloji, bazen bir devlet olarak çıkabilir!.

Şaşırmıştım.,

-Ülkemizde hangi çeşidi var?

-Ne yazık ki hepsi, hatta daha fazlası!.

Başımı pencere tarafına çevirip dışarılara bakmaya başladım. Adam tağuttan bahsediyordu!.

Bütün peygamberler insanları tağuta kulluktan sakındırmak ve Allah'a kulluğa davet etmek için gönderilmiş!. Peki neymiş tağut?

Tağut, insanları Allah'a kulluktan engelleyip, kendisine kulluğa davet eden her şeymiş!. Ülkemizde birçok çeşidi varmış!.

Dışarıları düşünüyorum,

toplumu düşünüyorum,

tarikatleri düşünüyorum,

devleti düşünüyorum, düşünüyorum ama adamın söylediği anlamda hiçbir tağut göremiyorum!. Bu ülkede insanları Allah'a kulluktan engelleyen ne var ki!.

İsteyen, istediği camide namazını kılabiliyor!.

İstediği zaman orucunu tutup, kurbanını kesiyor!.

E eee!. İnsanları Allah'a kulluktan engelleyen tağut nerede?

Said hocaya döndüm.,

-Söylediklerinizi anladım ama bir yere oturtamadım. Bu ülkede insanları Allah'a kulluktan engelleyen hiçbir şey göremiyorum. İsteyen herkes namazını kılıp, orucunu tutabiliyor. Bütün bunlara kim engel oluyor ki!.

Beni gayet iyi anlamışçasına kafasını salladı.

-Söylediklerin doğru. Bu gibi şeylere pek engel olunmuyor. Ama meseleyi biraz daha geniş düşün. Tağutun insanları Allah'a kulluktan engellemesi iki türlüdür. Birincisinde zor ve baskı vardır. İnsanlara zor kullanılarak, işkence edilerek "Allah'a kulluk etmeyeceksiniz" denilir. Nitekim geçmiş tarihte bunun çok örnekleri vardır. Mesela ashab-ı uhdud, imanlarından dönmeyen bütün mü'minleri ateş çukurlarına atmıştır. Bu tağutun birinci yaklaşımıdır. İkinci yaklaşımı ise birincisinden yumuşak ancak çok daha tehlikelidir. Tağut bu yaklaşımında insanlara zor ve baskı kullanarak "Allah'a kulluk yapmayacaksınız" demez. İnsanları sizin de belirttiğiniz gibi namaz, oruç gibi Allah'a kullukla ilgili bazı ibadetlerden engellemez. İnsanlardan sadece bir isteği, bir beklentisi vardır.

Sustu. Belki de dinlenmek istiyordu. Ama ben meraklanmıştım.,

-Nedir o isteği?

-Hem Allah'a, hem de kendisine kulluk yapmaları!. Çünkü bunların akıl hocası, vesvese elçisi olan şeytan aleyhillane çok iyi biliyor ki, Allah'la beraber başka bir şeye kulluk yapan bir insan, kesinlikle ve kesinlikle Allah'a kulluk yapmış olmaz. Allah'a kullukta tevhid esastır. Çünkü Allah'a kulluk, sadece ve sadece Allah'a yapılan kulluktur. Alemlerin Rabbi olan Allah (c.c.), kendisiyle beraber başka bir şeye de kulluk yapılmasından kesinlikle razı olmaz. Böyle bir kulluğu kabul etmez.

Said hocanın önemsediği şey, sadece Allah'a kulluk yapılmasıydı. Allah'ın kabul edeceği kulluk, sadece kendisine yapılan kullukmuş!.

Buna kimin ne itirazı olacaktı ki!.

-Çocuğunuz var mı?

-Evet, bir oğlan, bir kız.

-Allah İslam'a bağışlasın. Şimdi oğlunuzu ele alalım. Oğlunuz size baba demediği, babalığınızı inkar ettiği zaman kızarsınız değil mi?

Ne biçim soruydu bu!.

-Tabi ki kızarım!.

-İşte Allah'ı ve Allah'a kulluğu inkar edenlerin örneği bunun gibidir. Biraz önce söylediğim gibi tağutun ilk yaklaşımı, ilk daveti budur. İnkar ettirmek. Tağutun ikinci yaklaşımı ise size "Baba" demekten vazgeçmeyecek olan oğlunuzun, bazı kimselere de "Baba" demesini sağlamaktır. Peki böyle bir durumda ne yaparsınız? Oğlunuz sizden başka bazı kimselere de "Baba" diyorsa, size "Baba" demesinin bir önemi, bir anlamı var mıdır?

Kitabı http://www.insandergisi.com adresinden ve kitapçılardan emin edebilirsiniz

...

Derleyen:Ali Dalaz/ Hertaraf Haber-Kültür Sanat Servisi

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş