metrika yandex
  • $34.2
  • 38.03
  • GA20065

Haberler / Kültür - Sanat

“Akran” Dergisi 1. Sayısı Okurlarıyla Buluştu

26.11.2023

Liseli Kızların Özenle Hazırladığı Dijital Edebiyat Dergisi "Akran" 1. Sayısı Filistin Dosyası ile Yayın Hayatına Başladı.

Ankara Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin desteğiyle Fatma Ünsal gözetiminde çıkarılan “Akran” Dergi 1. sayısı okurlarıyla buluştu.

Akran dergisinin yayın kurulunda şu isimler yer almakta: Fatma Ünsal, Fitnat Sümeyye Erbek, Reyyan Kerîme Kaşıkırık, Mervenur Çalışkan, Kübra Sakal, Semanur Yıldız

Genç Kalemlerin yer aldığı derginin ilk sayısı Filistin üzerine yoğunlaşıyor.

Derginin Bu Sayısında Yer Alan Yazı ve Yazarlar:

Filistinliler Topraklarını Sattı mı? - Fatma Nisa Özarslan 

Nehirden Denize Özgür Filistin - Çevirmen: Reyyan Kerîme Kaşıkırık

Ben Yusuf. Müslümanım - Fitnat Sümeyye Erbek

Gökyüzü Nasıl Karardı? - Fatmanur Sever

Doğunun Şulesi - Zehra Yavuz

Dua Hazinesi - Tuana Yılmaz

İsrail'in Gazze'ye Saldırılarında On Binden Fazla Filistinli Öldürüldü - Çevirmen: Reyyan Kerîme Kaşıkırık

Peygamber Dönemi ve Günümüze Yakınlığı - Merve Nur Gökkaya

Savaş - Elifnur Durmuş

Haşr ile Diriliş Arasında - Şehri Büşra Uygun

Filistin Sözlüğü - Fatıma Çintaş

Hatırla Rukiye - Kanlıkoca

Osmanlı Filistinin'de Barış Nasıl Gelişti? - Çevirmen: Reyyan Kerîme Kaşıkırık

Zulümlerle Umut - Hatice Kübra Süllü

Bunu Bilsene Zeynep - Sıla Erbeyi

Akran dergisine  akrandergi@gmail.com mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

AKRAN'a yayın hayatında başarılar dilerken, dergide yer alan ve Reyyan Kerîme Kaşıkırık'ın tercüme ettiği  "Nehirden Denize Özgür Filistin" başlıklı makaleyi de ilginize sunuyoruz:

Ali Dalaz - Hertaraf Haber - Kültür Sanat Servisi

Nehirden Denize Özgür Filistin

Beyrut'tan Las Vegas'a, Tunus'tan Roma'ya kadar insanları bir araya getiren Filistin yanlısı gösteriler ile İsrail'in Gazze'yi acımasızca bombalamasını kınamak için pek çok insan sokaklara döküldü. 

"Nehirden denize, özgür Filistin” sloganı kalabalıklar için bir toplanma çağrısı hâline geldi. Aynı zamanda, bu sloganı anti-semitik olarak algılayan yetkililerden bir Batı kınaması da eksik kalmıyor.

İsminin gizli kalması adına Dr. Nancy Sokolnik takma adıyla anılan Orta Doğu'da bir İnsan Hakları Uzmanı: "Bu, ister İsrail vatandaşı ister işgal altındaki topraklarda ikamet eden olsun, Filistinlilerin tarihi Filistin'de nerede yaşarsa yaşasın, bir tür baskıya maruz kaldıklarını ve bunun sona ermesi gerektiğini ilan etmenin bir kısaltmasıdır." dedi. 

Slogan esas olarak Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar uzanan birleşik bir Filistin devleti arzusunu ifade ediyor.

Aynı zamanda Filistin folklorunda ve devrim şarkılarında da derinden yerleşmiş olup, çeşitli Arapça versiyonları vardır; en yaygın olanı, Akdeniz'e ve Ürdün Nehri'ne şiirsel bir gönderme olan "sudan suya" anlamına gelen "min elmaiyehlelmayieh"dir. 

Uzmanlar, bu ifadenin derin bir kültürel öneme sahip olduğunu ve Filistin kimliğinin ve ulusunun şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Toprakla olan bağın altını çiziyor, sömürgecilikten kurtulma, özgürlük ve Filistinlileri temsil eden ve herkese eşit haklar sağlayan tek, kapsayıcı bir devletle İsrail işgalinin sona ermesi çağrısını yapıyor.

Ancak İsrail yanlısı gruplar genellikle bu ifadeyi Hamas yanlısı slogan olarak etiketliyor ve "İsrail'i yok etme çağrısı" olarak yorumluyor. İsrail'in anlatısı, düşmanlıkların başladığı 7 Ekim'den bu yana ivme kazanıyor.

Pek çok Filistinli, “Nehirden denize” sözünü, günlük İsrail ayrımcılığıyla karşılaşmadan özgür vatandaşlar olarak yaşayabilecekleri, kendilerine ait bir devletin başlangıcı olarak görüyor  (TRT WORLD – Kübra Solmaz). 

Yorum Ekle
Yorumlar (2)
F.bal | 27.11.2023 06:07
Harikasınız kızlar
MehmetAli | 26.11.2023 22:17
Daim olsun insallah..