metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Sivil Toplum

Mazlumder Ankara Firas İsmail Kassap'ın Irak'a idesinin durdurulmasını istedi

23.02.2024

Mazlumder Ankara Şubesi Firas İsmail Kassap'ın İrak'a iadesinin durdurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada, Firas İsmail Kassap'ın, Irak uyruklu ve Sünni Türkmen kökenli olduğu, yaklaşık altı yıldır Türkiye'de uluslararası koruma başvurusunda bulunan bir kişi olduğu belirtildi.

Firas İsmail Kassap'ın ailesi ve avukatı, Mazlumder'e başvurarak durumu aktardığını . Kassap'ın, Ankara'da yaşayan ve yedi çocuk babası olan bir aile reisi olduğu ancak 22 Nisan 2022'de, bir tartışmanın önlenmesi amacıyla müdahale ettiği bir olay sonrasında polis tarafından alınarak Ankara Valiliği'ne sevk edildiği ve herhangi bir suçlamaya maruz kalmamasına rağmen idari gözetim altına alındığı ifade edildi.

Mazlumder, Firas İsmail Kassap'ın sınır dışı edilmesinin aile birliği ve temel insan haklarına aykırı olacağını belirtti. Ayrıca, İrak'a iade edilmesi durumunda işkence ve kötü muamele riskiyle karşı karşıya kalabileceği endişesi dile getirildi.

Mazlumder, Firas İsmail Kassap'ın İrak'a iadesinin durdurulması ve insan haklarına saygı gösterilerek adil bir şekilde muamele edilmesi çağrısında bulundu.

Mazlumder Ankara Şube tarfından yapılan basın açıklamasının tam metni:

FİRAS İSMAİL KASSAP’IN IRAK’A İADESİ DURDURULSUN

Firas İsmail Kassap’ın ailesi ve avukatı derneğimize başvuru yapmışlardır. Başvuruda Avukat; Irak uyruklu ve Sünni Türkmen müvekkili Firas İsmail Kassap’ın ailesiyle birlikte yaklaşık 6 yıldır uluslararası koruma başvurucusu olarak Ankara ilinde yaşadığını, evli ve 7 çocuğu vardır. Firas İsmail Türkiye'ye geldikten sonra herhangi bir olumsuz eylemde bulunmamamış ve her türlü yükümlülüğünü yerine getirmiştir. 22.04.2022 günü evine doğru giderken bir bakkal dükkanında tartışma olduğunu görmüş ve tartışmanın kavgaya dönüşmemesi için yanlarına doğru yürüdüğü sırada polisler gelmiş ve şahsı da yoldan alarak polis merkezine götürmüşler. İfadesi alınan taraflardan Firas İsmail hakkında kimsenin şikayeti olmamasına rağmen kavgaya karışma riski bulunduğundan bahisle hakkında tutanak tutulmuş ve Ankara Valiliğine sevk edilmiştir. Firas İsmail hakkında Ankara Valiliği tarafından sınır dışı etme kararı alınarak Akyurt Geri Gönderme Merkezinde idari gözetim altına alınmıştır. Şahıs hakkında bu kavga olayı ile ilgili başlatılan soruşturma neticesinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir. Bir süre idari gözetim altında tutulan şahıs, Ankara İl Göç İdaresinin kararı ile resen idari gözetimi sonlandırılarak serbest bırakılmış ve kendisine alternatif yükümlülükler getirilmiştir. Bu süreçte kendisine getirilen bütün yükümlülükleri yerine getiren Firas İsmail hakkında alınan sınır dışı etme kararına karşı açılan dava reddedilmiş ve bu ret kararı kesinleşmiştir.

Şahıs, 14.02.2024 tarihinde, önceki sınır dışı kararına istinaden yeniden idari gözetim altına alınmış ve Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezine sevk edilmiştir. Şahıs hakkındaki idari gözetim kararının göç idaresi tarafından sonlandırıldığı ve bunun üzerine idari gözetime alternatif yükümlülük getirildiği, bu yükümlülüğün de yakın zamanda sonlandırıldığı ifade edilmiştir. Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi'nde idari gözetim altında tutulan şahsa, kurum yetkilileri tarafından hakkındaki sınır dışı etme kararının kesinleşmiş olması sebebiyle iki gün içerisinde sınır dışı edileceği bilgisi verilmiştir. Öncelikle Firas İsmail'in eşi ve yedi çocuğu hala Ankara ilinde olup şahıs dahil bütün ailenin uluslararası koruma süreçleri devam etmektedir.
Firas İsmail Kassap sınır dışı edilmesi halinde Anayasa tarafından korunan aile hayatına saygı hakkı ve aile bütünlüğü ilkeleri ihlal edilmiş olacaktır. Firas İsmail Kassap’a idari gözetime alternatif yükümlülük getirildiği, bu yükümlülüğün de yakın zamanda sonlandırıldığı hususu göz önünde bulundurulduğunda yapılan işlem hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Zira, bir kişinin aynı gerekçe ile yeniden idari gözetim altına alınması için alternatif yükümlülüğe uymuyor olması gerekir.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu'nda Geri Gönderme Yasağı Madde 4'te “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.” şeklinde yer almıştır.
Ülkemizde Uluslararası Koruma Başvurusu ile bulunan Firas İsmail, Sünni Türkmen olduğundan ülkesine sınır dışı edildiği takdirde, zulüm görme riski altındadır. Zira TİHEK’in Haziran 2022 tarihli raporunda da yer aldığı üzere; Irak’ta DAEŞ’in işgal ettiği bölgelerden kaçanlar veya DAEŞ’in işgali altındaki bölgelerde örgütün fiili egemenliğinin devam ettiği süreçte orada yaşamaya icbar edilenler, farklı şekillerde DAEŞ’e bağlı oldukları şüphesiyle yetkililer ve Haşdi Şabi’nin hedefi haline gelmiştir. Yine Irak hakkındaki raporlar; 2014-2018 yılları arasında askeri güçler veya bağlantılı diğer güçler tarafından DAEŞ’e karşı yürütülen mücadele sırasında meydana gelen savaş suçları, cinayetler, kaçırmalar ve çoğunlukla Sünni sivilleri hedef alan intikam saldırıları dâhil, ciddi insan hakları ihlallerine dikkat çekmiştir. Irak’ta tutuklama ve gözaltı işlemlerinin Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yapıldığı ifade edilse de bölge hakkında yapılan gözlemler tutuklamaların çoğunun yasal düzenlemelere uygun olmadığı ve çoğu kez keyfi olduğunu ortaya koymaktadır.

Firas İsmail Kassap’ın Irak'ta idam, kötü muamele, insanlık dışı aşağılayıcı ceza ve davranışa kuvvetle maruz kalma ihtimali varken sınır dışı etme kararı hem mevzuatımıza hem de uluslararası mülteci hukukuna açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

MAZLUMDER olarak Firas İsmail Kassap’ın telafisi imkansız insan hakları ihlallerine uğrama ihtimalinden dolayı Irak'a sınırdışı edi.lme uygulamasının acilen durdurulmasını talep ederiz.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş