metrika yandex
  • $32.45
  • 34.68
  • GA18240

Haberler / Yorum - Analiz

HOBİ SAKİNLERİ TEDİRGİN / Ahmet TAŞ

10.06.2021

Türkiye'mizin birçok şehrinde olduğu gibi Kayseri Büyükşehir Belediyemiz de hobi bahçeleri üreterek halkın hizmetine sundu.

2000'li yıllarda başlayan bu uygulama ile belediye tarafından üretilen tahmini 100 metrekare büyüklüğünde olup içinde malzeme koyacak büyüklükte standart kulübesi olan bahçeler şahsına ait bağı bahçesi olmayan emekliler başta olmak üzere ihtiyaç sahibi vatandaşlara belli bir ücret karşılığında kiraya verilmeye başlandı.

Kullanım için belli bir süre de belirlenen bu bahçeler, sakinleri için sanki bir nefes alma yeri oldu. Domatesinden biberine, fasulyesinden roka, maydanoz, soğan, sarımsak, çilek, barbunyaya kadar birçok sebze meyve buralarda el emeği göz nuru ürünler olarak üretilmeye, dost akraba ve ahbaba ikram edilmeye başlandı.

Aynı zamanda dostun ahbabın, dede nine ve evlat torun buluşma merkezi olan hobi bahçeleri yeni dostlukların akrabalıkların buluşma mekanları da oldu. İnsanlar komşularıyla ikramlaşarak hayat hikayelerini birbirlerini aktararak sanki yeni bir mahalle kültürü ve dayanışmasını buralarda hayata geçirdiler.

Her bahçe sahibinin hayat ve estetik anlayışına göre düzenlediği sonuçta farklı farklı bahçe düzen ve şekilleri ortaya çıktı. Bahçe sakinleri zaman içinde belediyenin yaptığı kulübeler ihtiyaçlarına cevap vermeyince buraları eklemeler yaparak genişlettiler. İçinde bulaşık yıkayacak yeri mutfağı da olan 10 - 15 insanı içinde barındıran, güneş enerjili, aydınlatması, ısınma ve yemek pişirecek sobası olan kulübe evler haline getirdiler.

Sanırım önce altınoluk daha sonra karpuzatan, kumalı, beştepeler ve selçuklu mahallelerinde yapılıp hizmete giren bu bahçelerin sayısı binleri geçmiş bulunuyor. Hobi bahçesi sahibi olmak için bekleyen vatandaşlarımızın sayısı da sanırım mevcut bahçe sayısı kadar var diye tahmin ediyorum.

Büyükşehir belediyemizin park ve bahçeler daire başkanlığı'nın koordinesinde devam eden hobi bahçelerinin kira dönemi aldığımız bilgilere göre bu yıl kasım ayında bitecek. Hobi bahçelerinde birçok vatandaş bugüne kadar belediyenin yaptığı standart kulübeleri ekleme yapmadan kullanmış ise de kahir ekseriyeti yukarıda bahsettiğim gibi buraları müştemilatlı mekanlar haline getirmişler ödedikleri kiranın daha fazlası masrafla buraları donatmışlar.

Ne yazık ki bazı bahçe sahipleri de bahçelerini bakımsız bırakmışlar. Vâkıf olunamayan sebeplerle bahçelerine bakmamışlar, sahipsiz ve yerel tabirle “Hozan” bırakmışlar. Sanırım son yıllarda (Bu yıl olduğu gibi) belediyemiz bu durumda olan yerleri boşaltıp talep eden vatandaşlara 1 yıllığına kiraya vermeye başladı. Böylece bu bahçelerde Şenlenerek hayat bulmaya başladı.

İnsana yapılan çok güzel bir hizmet olan, sosyal belediyeciliğin güzel bir örneği olan hobi bahçelerinin sakinleri bu yıl çok tedirginler(Özellikle büyük masraflarla kulübeleri 10-15 kişinin ağırlandığı müştemilatlı mekanlar haline getirenler). Bunlar diyorlar ki biz buralara 5000 10.000 lira ödeyerek masraf yaptık belediyemize de kiramızı ödedik kasım ayında süremiz bittiğinde yeniden çekilecek kura da bize bahçe çıkmaz ise masrafımız ne olacak? Ayrıca biz komşularımızla dost ahbap akraba olduk, belediyemiz bizi buralardan ayırırsa biz ne yaparız. Allah razı olsun bize bu hizmeti sundu bundan memnunuz ama bizden bahçemizi almasın, kiramızı ödeyelim bahçemizi kullanmaya devam edelim. Belediyemizde bir yandan bırakanların bir yandan da ürettiği yeni bahçeleri talep sahiplerine tahsis etsin.

Hobi bahçelerinin sahipleri hizmetten memnunlar ama; belediyemizin de gördüğü ama ses çıkarmadığı müştemilatlı bahçelerin ellerinden alınacağı endişesiyle tedirginler. Ne diyordu rahmetli Karakoç “Biz ne bilek beğim, böyükler bilir) takdir büyüklerindir.

 Selam ve dua ile

Yorum Ekle
Yorumlar (1)
ali demir | 10.06.2021 20:04
Anlamadığım nokta birgün geri alınacağını bilerek masraf yapanlar, o gün geldiğinde niye hakkına razı olmuyor? Zaten belediye kaçak yapıya göz yumarak vatandaş lehine tavır almış. Ne isteniyor yani mülkiyet hakkı mı?