Türkiye’nin olası bir Esed rejimi ile görüşme planlarına karşı çıkan Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Esed’i meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çekti.
Rusya, Türkiye’yi Suriye rejimini meşrulaştıracak şekilde görüşmeye zorluyor diyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Görüşme olması ihtimali 3 siyasi hedefle mümkün görülebilir: Bir, rejim tutumunu değiştirmiştir ve kendi halkıyla barışma iradesi gösteriyordur. Var mı böyle bir işaret? Yok. İki, Rejim fiilen Suriye’yi kontrol edebiliyor mu? Etmiyor. Türkiye Suriye sınırlarında tek bir Esed askeri dahi yok. Üçüncüsü, Türkiye’ye dönük herhangi bir olumlu mesajı var mı rejimin? Bu da yok. Bu veriler ortada değilken böyle bir görüşme ihtimalinin ortaya çıkmasının tek bir sebebi vardır! Putin’in bilek bükme çabası var. Esed’i meşrulaştırmak istiyorlar.” dedi.
Türkiye’ye Suriye’den olası yeni bir göç olabileceğini ifade eden Davutoğlu, “İdlib’de yüz binlerce insan şu anda telaşa düştü. Ve eğer yarın Türkiye böyle masaya otursun, İdlib’den Türkiye’ye yeni bir göç başlar. Türkiye’de hiçbir mülteci gitmez… Rusya, YPG’yi gösterek Türkiye’yi Esed ile masaya oturtmaya çalışıyor. Şu anda Esed’in Türkiye ile konuşması Türkiye için bir lütuf değil, Esed’e büyük bir lütuf. Eğer konuşması olacaksa Esed’in ne ödeyeceğine bakmak lazım. Suriye rejimi ile bizi görüştürmeye çalışıyorlar peki geri kalan Suriye halkı ne olacak? Suriye politikasının hamasetten arınması lazım. Olaya sistematik bakmak lazım. Bir siyasi amacı olması lazım görüşmenin. Ben bunu görmüyorum. Nedir bu siyasi amaçlar: Suriye’nin toprak bütünlüğü korunacak. Suriye halkı ile barışık yeni bir dönem başlayacak. Suriye uzlaşı kapsamında hiçbir etnik grup dışlanmadan çalışma başlayacak. Birleşmiş Milletler’in 2254 sayılı kararı uygulanacak. Geçiş hükümeti kurulacak. Yeni bir anayasa ile mültecilerin dönüşü uluslararası teminat altına alınacak. Bu bir çözüm paketidir.” ifadelerini kullandı.
İktibas Dergisi’nin Eylül 2026 sayısı çıktı
02.09.2026
"Savaşa Hayır" İnisiyatifi Kuruldu
23.09.2026
Kalibaf’tan ABD’ye: Büyük Şeytan
02.09.2026
Otomobil Satışları Durdu
02.09.2026
Silivri Gemi Kazası
03.09.2026
DEVLET VE YÖNETİM SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 30.09.2026
bana bütün yolu gösterme rabbim MUSTAFA AKMEŞE 01.10.2026
Ezherli Kuytul AHMET GÜRBÜZ 02.09.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ - 6 ÜSTÜN BOL 04.09.2026