metrika yandex
  • $32.13
  • 34.48
  • GA17570

Haberler / Dünya

Rusya'dan dikkat çeken açıklama: "İran BM'nin utanç verici eylemsizliğine yanıt verdi"

15.04.2024

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi toplantısında İran’ın İsrail’e saldırısı olayına müdahil olan tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Nebenzya, “Yapıcı yaklaşan uluslararası oyuncuların da buna katkıda bulunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Çatışma ve dökülen kan durdurulmalı. Gerilimi azaltmanın tüm uluslararası toplumun acil görevi olduğunu düşünüyoruz, aksi halde bölge, karşılıklı saldırılar ve şiddetten oluşan bir kısır döngünün içine düşebilir” vurgusunu yaptı.

İran’ın saldırısının bir boşlukta gerçekleşmediğine dikkat çeken Nebenzya, “13 Nisan gecesi olanlar ‘boşlukta’ yaşanmadı. İran’ın adımları, BM Güvenlik Konseyi’nin utanç verici eylemsizliğine, İsrail’in Şam’a yönelik (ve ilk olmayan) bariz saldırısına bir yanıttı. Suriye, sürekli olarak İsrail’in bombardımanına maruz kalıyor” diye konuştu.  

Rus diplomat, “Tahran’ın İsrail’le çatışmayı daha da tırmandırmak istemediğine dair sinyalini not ediyoruz. Batı Kudüs’ü bu örneği takip etmeye ve bölge genelinde son derece tehlikeli riskler ve sonuçlarla dolu olan, Filistin-İsrail çatışmasının tırmanması sonucunda zaten istikrarsızlaşan Ortadoğu’daki kışkırtıcı askeri eylemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin'in İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınama çağrısını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Simona, İsrail'in Kiev rejiminin Rus bölgelerine yönelik tek bir saldırısını bile ne zaman kınadığını bana hatırlatabilir misin? Hatırlamıyor musun? Ben de hatırlamıyorum. Ama İsrailli yetkililerin Zelenskiy'in eylemlerini destekleyen düzenli açıklamalarını ben hatırlıyorum” dedi.  

Sputnik'in haberine göre Zaharova, "Kiev'in suç teşkil eden terörist eylemleri sonucunda her geçen gün sivil can kaybı yaşandığını ve sivil altyapıların tahrip edildiğini" söyledi.

Sputnik’e konuşan İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin, İsrail'in Rusya'dan İran'ın İsrail'e yönelik büyük füze saldırısını kınamasını beklediğini söylemişti.

Halperin, açıklamasında, “Rus meslektaşlarımızdan İran'ın İsrail topraklarına yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını kınamalarını bekliyor ve Rusya'nın İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı koymasını umuyoruz” demişti.

15.04.2024 Milli Gazete

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş