metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dosya Haber

Mazlumder Gn.Bşk. Yrd. Yıldırım:Kolluk Mensupları Daha Fazla Hesap Verebilir Olması için Bu Genelge Kaldırılmalıdır

03.05.2021

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 27 Nisan'da yayımlanan 2021/19 nolu “Ses ve görüntü kaydı alınması” konulu iç genelgeye tepkiler artıyor.

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Av. Nesip Yıldırım, Hertaraf Haber'e açıklamalarda bulunarak, ilgili genelgenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Av. Yıldırım, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan  “Ses ve görüntü kaydı alınması” konulu iç genelgenin, insan hakları ihlalleri oluşturabilecek nitelikte olduğunu, iptal edilmesi gerektiğini belirterek, özgürlük güvenlik dengesinde; kötü niyetli – ölçüyü aşan uygulayıcıların elinde bu genelgedeki kolluk mensuplarına verilen yetkiyle hak- özgürlüklerin  ihlal edilebileceğini belirtti.

Yıldırım, "İnsanların Türkiye’de bazı hak ihlallerine karşı “Sosyal Medya Adaleti”ni aramak zorunda kaldıkları hadiselerde, vatandaşların çektiği ses ve görüntü kayıtları önemli bir delil olabilmektedir. Bu delilin de olmadığı durumlarda, haksızlığı yapan kolluk personelinin insafına bırakılmak Adaletli olmaz" diyerek, MAZLUMDER Genel Merkezinde bu genelge hakkında 1 mayıs'ta genelgenin iptal edilmesi için basın açıklaması yaptıklarını, genelgenin iptali için Danıştay’da dava hazırlığında bulunduklarını kamuoyuna bildirdiklerini sözlerine ekledi. Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım, söz konusu açıklamalarında:Genelge ile özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlali bahane edilerek; kolluk faaliyetleri sırasında ses ve görüntü alınmasına fırsat verilmemesi, kayıt yapan kişilerin engellenmesi, bu kişiler hakkında şartlar oluşmuşsa adli işlem yapılması konusunda talimat verilmiştir… Düzenlemenin örtülü gerçek amacının “işkence ve kötü muamele nitelikli eylemlerin örtülmesi” olduğu yönündeki şüpheleri izale etmek için, bahse konu genelgenin yürürlükten kaldırılması gerekmektedir. Derneğimize ve kamuoyuna yansıyan yüzlerce örnekte de ortaya çıktığı üzere, işkence ve kötü muamele iddialarında kolluk personeli, çekilmiş bir kamera görüntüsü yoksa rahatlıkla aklanmaktadır. Meslektaşını koruma refleksi ile hareket eden memurların da tanıklığı ile kötü muameleye tabi tutulan vatandaşa bir de polise mukavemet ve darp suçlamasında bulunulduğunun ve bir de yargı sürecinde mağdur edildiğinin çokça örneği bulunmaktadır.şekllinde açıklama yaptıklarını belirterek; bunun son örneğininde, Gaziantepte bulunan bir camide Ramazan ayı münasebetiyle itikafa giren kişilerle ilgili kolluk müdahalesi olduğunu söyledi.

Yıldırım son olarak "Gaziantep olayında, vatandaşın çektiği görüntü olmasa; müdahalenin yerinde olup olmadığı, ölçülülük ve orantılılık ilkelerine riayet edilip edilmediği anlaşılamayacaktı. Kolluk mensupları içinde görevini layığıyla yerine getiren çoğunluk dışında, kötü niyetli veya ölçüyü kaçıran kolluk mensuplarının delilleri karartma girişiminin engellenmesi, kolluk mensuplarının kamu görevini yaparken daha fazla hesap verebilir olması açısından da bu genelge kaldırılmalıdır" dedi.

(Fuat Taşcı/Hertaraf Haber-Diyarbakır)

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş