metrika yandex
  • $32.19
  • 34.99
  • GA17650

Haberler / Ankara Analiz

Filistin Dayanışma Platformu: 10 Ocak Çalışırken Katledilen Gazeteciler Günü

10.01.2024

 

Ankara Filistin Dayanışma Platformu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybeden gazetecilere yönelik bir eylem düzenledi. Güvenpark'ta gerçekleşen etkinliğe yurt içi ve yurt dışından birçok gazeteci katılırken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve bu saldırılarda hayatını kaybeden binlerce sivil, kadın, çocuk ve yaşlının anısına vurgu yapıldı.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu adına konuşan İsmail Mansur Özdemir, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda toplamda 112 gazetecinin öldürüldüğünü belirtti. Özdemir, "Görevi başında İsrail tarafından öldürülen gazeteci sayısı 112’ye ulaştı. 60 milyon insanın öldüğü ve 2 bin 820 gün süren 2'nci Dünya Savaşı’nda 69 gazeteci öldürülürken, terör örgütü İsrail 98 günde 112 gazeteci öldürdü" ifadeleriyle İsrail'in Gazze'de yarattığı dramatik tabloya dikkat çekti.

Eylem sırasında, gazeteciler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Haber kameramanları ise kamera ve ekipmanlarını yere bırakarak İsrail'i kınamak amacıyla eyleme destek verdi. "Gazeteci katili İsrail, Savaş Değil Soykırım" sloganları eşliğinde bir süre yürüyen grup, Gazze'deki meslektaşlarını anmak için bir araya geldi.

Türkiye-Filistin Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi'nin yönetiminde, gazeteci Tayyar Tercan tarafından okunan basın açıklamasında, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilere vurgu yapıldı. Tercan, "İkinci Dünya Savaşı'nda 60 milyon insan ölürken, 3 bin 820 gün süren savaşta 69 gazeteci öldü. İsrail ise 98 günde 112 gazeteciyi öldürdü ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor" ifadeleriyle acı gerçeği vurguladı.

Gazeteci Serdar Arseven ise, Gazze'de gerçekleşen büyük katliama dikkat çekerek, "İsrail soykırım yapıyor. İsrail özellikle gazetecileri hedef aldı. Mazlumlarının sesini daha çok duyurmamız lazım. Gerçekleri bütün dünyaya duyuracağız” dedi.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu Sözcüsü Metin Mahitapoğlu da basın açıklamasında yer aldı. Eylem, 'Katil İsrail' tezahüratları ile sona erdi.

 

Gazeteci Tayyar Tercan tarafından okunan basın açıklamasının tam metni aşağıda verilmiştir:

10 0CAK ÇALIŞIRKEN KATLEDİLEN GAZETECİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Bu basın açıklaması hazırlandığı sırada Gazze’de 7 Ekimden bu yana 110 gazeteci İsrail tarafından hedef gözetilerek katledilmişti. Açıklama tamamlamadan iki gazeteci daha vahşice görevi esnasında katledildi. Böylece Görevi başında İsrail tarafından öldürülen gazeteci sayısı 112’ye ulaştı. 60 milyon insanın öldüğü ve 2820 gün süren 2. Dünya Savaşı’nda 69 gazeteci ölürken, terör örgütü İsrail 98 günde 112 gazeteci öldürdü ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.

İsrail, susturmak için sadece gazetecileri öldürmüyor. akıl almaz bir vahşilikle gazetecilerin ailelerini de hedef alıyor. Şehit edilen ve hala görevini devam ettiren bazı gazetecilerin aile fertlerinden birçoğu da şehit edildi. Bunun yanında pek çok gazeteci de yaralı veya Siyonistler tarafından esir alınmış durumda.

Savaşı takip eden ve yapılan soykırımı dünyaya duyurmak için görevlerini yapan gazeteciler bir yandan işgalcilerin saldırıları, tehdit ve sansürle karşı karşıyayken diğer yanda Gazze'deki iletişim kesintileri ve imkansızlıklarla da mücadele etmektedirler.

Askeri ve sivil hedefleri ayrım gözetmeksizin bombalamak ve gazetecileri kasıtlı olarak hedef alarak katletmek uluslararası hukukun tüm normlarına aykırıdır. Ancak ne yazık ki İsrail görevi başındaki gazetecileri hedef alarak pek çok defa suç işlemektedir. Bunun yanında Kundaktaki bebekleri katletmekten çekinmeyen Siyonist katillerin gazetecileri katletmeyeceğini düşünmek de biraz anlamsızdır.

İsrail'in, gazeteciler de dahil olmak üzere sivil kayıplarını önlemeye çalıştığı söylemi kocaman bir yalandır. İşgalci İsrail dünyanın gözü önünde bilinçli olarak ve hedef gözeterek 10 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 22.835 insan öldürmüştür. Ve hala enkaz altında kayıp olan, Siyonist askerler tarafından bilinmeyen yerlere kaçırılan10 bin insanın akıbeti bilinmiyor. Hastaneleri vurmuş, hastaları katletmiş,  keskin nişancılarıyla sokaklarda sivilleri nişan alarak öldürmüş, yasak olan silahları kullanmış, yüzlerce sağlık çalışanı, yüzlerce yardım görevlisini, okulları, ambulansları yardım ve medya kuruluşlarını, Cami ve kiliseleri havaya uçurmuş hiçbir kural tanımadan insanlığımıza saldıran bir terör yapısından bahsediyoruz.

İşgalci İsrail Gazze’de soykırım yapmaktadır. Dünyanın gözü önünde, insanlığın gözünün içine baka baka her türlü savaş suçunu işleyerek soykırım yapmaktadır.

Her İnsan hayatı kutsaldır. Bunun yanında Basın özgürlüğü zor şartlar altında dahi garanti altına alınması gereken yüksek bir değerdir. Basın özgürlüğü ülkelerin çıkarlarının ötesindedir, dezenformasyon ve propaganda konusu yapılamaz. Görevleri başında İsrail tarafından bilerek katledilen gazetecilerle ilgili faili gizleyen, öznesizleştiren haber anlayışını kınıyor ve basın özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olarak nitelendiriyoruz.

İsrail’in işlediği savaş suçları ve yürüttüğü soykırımın uluslararası mahkemeler önüne getirilmesini, işlenen insanlık suçunun cezasız kalmaması için açık ve şeffaf soruşturmaları destekliyoruz ve bunun takipçisi olacağız. Gazetecilere yönelik uluslararası kuruluşların, basın özgürlüğünü dilinden düşürmeyen ama Filistin’de katledilen gazetecileri görmezden gelen Batı ülkelerinin ikiyüzlü ve duyarsız tavrını da kabul etmiyoruz.

Bugün burada, işgalci İsrail ordusunun gazetecilere yönelik saldırılarını en sert şekilde kınıyoruz, Görevleri başında öldürülen gazeteciler ve aile fertlerine Allahtan rahmet diliyoruz ve Ülkemizde 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü olarak kutlanan  bugünü Gazze’de öldürülen gazetecilerin aziz hatıralarını onurlandırmak üzere onlara ithafen “10 Ocak Çalışırken Katledilen Gazeteciler Günü” olarak tarihe not düşüyoruz.

Tüm insanlığın vicdanına büyük bir keder, kapkaranlık bir iz bırakan İsrail’in yürüttüğü soykırımın durdurulması ve savaş suçlarının cezalandırılması için tüm uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz.

         Saygıyla duyurulur.

         Ankara Filistin Dayanışma Platformu /Tayyar Tercan

 

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş