Ticaret Bakanlığı, temel gıda ürünlerinden birisi ayçiçek yağının hammaddesi olan yağlık ayçiçeği tohumunda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik gümrük vergisi uygulama dönemini yeniden düzenledi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yerli üreticinin korunması ve ayçiçek yağı üreticilerinin hammaddeyi uygun fiyatla temin edebilmesi amacıyla hasat döneminde yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında yüzde 20 gümrük vergisi uygulandığı belirtildi.
Gümrük vergisi erkene çekildi
Hasat dönemi dışındaki 30 Kasım-15 Haziran tarihleri arasında ise gümrük vergisinin yüzde 12 olarak uygulandığı hatırlatıldı.
Karadeniz bölgesinde yaşanan gelişmeler ve Avrupa'da etkili olan kuraklık nedeniyle yağlık ayçiçeği tohumunda arz sıkıntısı ve fiyat artışı riski oluşabileceği değerlendirilerek, yüzde 12'lik gümrük vergisi uygulamasının bu yıl 30 Kasım yerine 1 Ekim'de başlaması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile mutabakata varıldığı bildirildi.
Düzenlemeyle ayçiçek yağı üreticilerinin yeterli ve uygun fiyatlı hammaddeye zamanında ulaşmasının, rafine ayçiçek yağı fiyatlarının olumsuz etkilenmesinin önlenmesinin hedeflendiği belirtildi.
Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde piyasalardaki arz-talep dengesi ve fiyat gelişmelerini takip ederek gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini bildirdi.
"Savaşa Hayır" İnisiyatifi Kuruldu
23.09.2026
Ümmetin Çocukları Husiler / Mehmet TAŞDÖĞEN
10.10.2026
Kintsugi Ruhsal Yenilenme AHMET GÜRBÜZ 12.10.2026
aşk kağıda yazılmıyor… MUSTAFA AKMEŞE 15.10.2026
Sahte Sorular YUSUF YAVUZYILMAZ 12.10.2026
Mekke İttifakı Test mi Ediliyor? AHMET GÜRBÜZ 23.09.2026
DEVLET VE YÖNETİM SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 30.09.2026
sahi “sen kimsin?” MUSTAFA AKMEŞE 24.09.2026
Kintsugi Ruhsal Yenilenme AHMET GÜRBÜZ 12.10.2026
fesleğen gibi bir dindarlık MUSTAFA AKMEŞE 08.10.2026