1. Suriyeli mülteciler tedavi olma ve seyahat konusunda ciddi ihlaller yaşamaktadır.
Özellikle 6 Şubat depreminden sonra ikamet yerleri Hatay ve çevresi olan depremzede mülteciler istem dışı başka illere savruldular.
Bunlar arasında uzun tedavi süreçleri olan hala da tedavileri devam eden hastalar vardı.
Yine bunlar arasında geçmişten Onkoloji vb. ağır ve sürekli tedaviye ihtiyacı olan hastalar da vardı bunlar depremden sonra getirildikleri illerde tedavilerine devam etmeye başladılar.
Süreç uzun olunca da geldikleri illerde ev kurup yerleştiler. Çünkü daha önce yaşadıkları yerlerde onlar İçin ne ev, ne iş ne hastane kalmışı.
Geldikleri bu illerde tedavi, ev, iş, tam tutunmaya başlamışlarken mültecilere artık geldikleri bu illerde ikamet zorlaştırıldı,önceki yaşadıkları yerlere dönmeleri istendi.
Tedavileri devam eden hastalara hastanelere gelmeleri için yol izni zorunluluğu getirildi. Aksi halde tedavileri yapılmıyordu.
Mülteci olmanın zorluğu, ağır hastalıkla mücadele birde depremin vurduğu bu insanlara tedavi oldukları illerde ikamet konusunda kolaylık sağlanmalıdır.
Onları geldikleri illere göndermek, onlardan orada tekrar yeni bir hayata başlamalarını istemek çok acımasızca olduğu gibi hastalık süreçlerini çok olumsuz etkilemektedir.
2. Mülteci Öğrencilerin sorunları.
Mülteci öğrencilere okullarda bazı öğretmen ve öğrencilerin ötekileştirici ve aşağılayıcı hatta şiddete varan tavırlarına şahit oluyoruz.
Bunların takibi yapılmalı, önlemler ve tedbirler alınmalıdır.
Üniversite öğrencilerinin harçları çok yüksek bunları ödemekte zorlanan bir çok Mülteci sınavı kazandığı halde harcı ödeyemediği için okuluna gidermemektedir.
3. Güvenlik sorunları.
Mültecilerin uydurma gerekçeler, hatta gerekçesiz sınır dışı edilme endişesi haksızlığa uğrasalar dahi şikayetçi olmalarına engel olmaktadır.
Bu durumdan istifade edip mülteci esnafı haraca bağlayan çetelerin türediğinin duyumunu alıyoruz.
Bu çeteler geçtiğimiz günlerde Adana’da bir mülteci kuyumcuyu haraç vermediği için silahla vurarak öldürmüştü.
Gülden Sönmez ile Derkenar..
17.05.2025
İslam Teopolitiği Üzerine Notlar|Ali Bal
19.05.2025
Gülden Sönmez ile Derkenar..
17.05.2025
kariyer dulları! MUSTAFA AKMEŞE 15.05.2025
SÜREÇ ÜZERİNE AYKIRI DÜŞÜNCELER YUSUF YAVUZYILMAZ 17.05.2025
Güçlü Kadın Neslihan -3- FEYZULLAH AKDAĞ 17.05.2025
Geliveren Büyük Bela:Pedofili! AHMET HAKAN ÇAKICI 08.05.2025
ah örgütçü kafa ah! MUSTAFA AKMEŞE 25.04.2025
Alaycı Kuş TALİP ÖZÇELİK 07.05.2025
Kudüs Sorunu ve Müslümanlar YUSUF YAVUZYILMAZ 10.05.2025
ALİ ŞÜKRÜ BEY Dr. MEHMET SILAY 09.05.2025
Engelli Bakışımız AHMET GÜRBÜZ 13.05.2025