metrika yandex
  • $34.2
  • 38.03
  • GA20065

Nereden nereye!

MEHMET BEYHAN
07.11.2022

Milletlerin hayatında tarihi öneme sahip anlar olur ya, işte 29 Ekim 2022 tarihi Türkiye için öyle bir andı. Zira Türkiye, milli imkânlarıyla TOGG markası ile kendi aracını üretecek fabrikanın açılışını gerçekleştirdi.

Salonda yaşanan coşkuyu biz de ekran başında yaşıyorduk. Çünkü çok anlamlı bir rüya gerçekleşiyordu. Bu, sadece araba üretecek bir fabrikanın açılışı değildi. Bu, 200 yıldan beri bir milletin bilinçaltına zerk edilmeye çalışılan ‘’siz yapamazsınız-üretemezsiniz’’ döneminin kapanmasıydı.

Yüzyıllardır modern batının her alanda kurduğu hâkimiyet, teknoloji üretimine dayanır. Teknoloji ekonomiyi, ekonomi ise: Siyaseti, hukuku ve kültürü tasarladı. Bu öyle bir tasarımdı ki, bilimin, tarihin, kültürün kısacası her şeyin merkezinde sadece batı vardı.

Batı’nın bilime yaptıkları katkıyı inkâr etmiyoruz ama sadece onlar mı bilimi geliştirdi? Üniversite birinci sınıfta bilim tarihi dersimizde Batı’dan önce Çin, Hindistan ve İslam medeniyetinin de bilime çok ciddi katkılar yaptıklarını okumuştuk.

Çok güçlü bir propaganda ile içimizde bir kısım insanları etkileyerek onlar üzerinden sürekli yetersizliğimiz vurgulandı. Böylece başarısızlığı nesilden nesile bir miras gibi intikal ettirdiler. Ne yazık ki bu konuda bir ölçüde başarılı da oldular. Nitekim içimizde tarihinden, kültüründen, dininden utanan kişiliksiz, kimliksiz bir kesimin oluşmasını sağladılar.

Bu kesim, sürekli geri kalmışlığımızın nedeni olarak dinimizi, değerlerimizi gösterdiler. Bu nedenle dinine, tarihine, kültürüne bağlı insanları yıllarca ‘’gerici, yobaz, kafa tasçı, takunyalı’’ ve daha pek çok sıfatlarla küçümsediler, aşağıladılar.

Hâlbuki savunma sanayisinden sağlığa, alt yapıdan üst yapıya, Türkiye’de gurur duyulacak birçok eseri, imam hatipli bir lider tarafında gerçekleştirildi. Batılıların ve onların içimizdeki uzantılarının aksine, dünyanın her yanındaki insanlar, sistemli ve verimli çalışma kapasitesine sahiptirler. İşte 29 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen tören bunun ispatıydı.

***

Bütün siyasi liderler ya çoktan toprağa karışmış ya da toprağa karışacaklar. Elbette İmam Hatipli Tayyip Erdoğan’da bir gün toprağa karışacaktır. Ancak onun ürettiği eserler yaşayacaktır. Zalimlerin karşısında kale gibi dururken, mazlumlara kucak açması kitap sayfalarında, dillerde, gönüllerde hep olacaktır.

Hatırlanacağı gibi 27 Nisan 2007’de iktidara karşı e-muhtıra verilmişti. Muhtıranın kaleme alınmasında rolü olduğu söylenen ve o yıllarda vesayet rejiminin güçlü bir aktörü olarak hareket eden Orgeneral Ergün Saygun’un Savunma Sanayisinde yapılanlar için bir konuşmasını dinledim. Konuşması aşağı yukarı şöyleydi:

‘’Varlığa doğan yokluğu bilmez diye bir laf vardır. Gençlere söylüyorum bunu. Siz varlığa doğdunuz biz yokluğa. Şu yapılanların kıymetini, değerini çok iyi anlayan bir jenerasyondan geliyorum. Çünkü 45 senelik askerlik hizmetimin büyük kısmı, yardım malzemesi kullanmanın burukluğu, üzüntüsü ve mahcubiyeti ile geçti.’’

Bu mahcubiyet sadece askeri alanda değil, millet olarak birçok alanda yaşıyorduk. Eski defterleri karıştırma gibi bir amacım yok. Ancak o gün sırf eşi başörtülü bir cumhurbaşkanı olmasın diye iktidara e-muhtıra verenler, bugün yaptıklarına hayranlık duyuyorlar. Bu hususun altını özellikle çizmek istedim. Ergün Saygun’u izleyince, zihnimde şu cümle geçti: Nereden nereye!

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş