metrika yandex
  • $32.45
  • 34.68
  • GA18240

Memleketinden kopan medeniyetinden kopar

MEHMET BEYHAN
04.02.2021

Medeniyetleri oluşturan temel dinamikler; din, dil, tarih ve geleneklerdir. Medeniyet, toprak üzerinde ete kemiğe bürünüp somutlaşır.

Medeniyet kavramının en çok memleket kavramıyla derin bir anlam kazandığını ilk yurt dışına çıktığımda düşünmeye başlamıştım. Teknik olarak toprak, medeniyetsiz olabilir ama medeniyet, topraksız olamaz.

Ancak medeniyetsiz bir toprak çorak bir araziye benzer. Toprağa derin bir anlam katıp onu memleket hâline getiren şüphesiz medeniyettir. Medeniyetini aşağılayan bir kimse memleketiyle bağını kopardığı gibi, memleketini korumayan biri de medeniyetiyle bağını koparır.

Bunları belirtmemin nedeni daha önce SETA sitesinde yazılarını okuduğumuz ve aynı medeniyet değerlerini paylaştığımıza inandığımız Sayın Galip Dalay’ın ‘’Brookings’’ sitesinde ‘’Doğu Akdeniz çıkmazı’’ başlıklı yazısının içeriğidir. Zira söz konusu yazı milletimizi üzmüş Yunanlıları memnun etmiştir.

‘’Brookings’’ sitesini ilk defa duyanlar için kısaca şu bilgiyi verelim; merkezi Washington’da bulunan sözde ‘’kâr amacı gütmeyen’’ ulusal ve küresel sorunlarla ilgili araştırma yapan, fikir üreten bir Enstitü imiş.

Galip Dalay Bey’in 28 Ocak 2021 tarihindeki yazısının sonlarına doğru özetle şöyle söylemektedir: ‘’Mavi Vatan Doktrinini ilk ortaya atan Emekli Tümamiral Cem Gürdenizdir. Deniz Kuvvetleri Eski Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, Libya ile deniz anlaşması fikrinin mimarı olarak bu kavramı geliştirdi. Önce marjinal görülen Mavi Vatan Doktrini 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından, Batı karşıtlığı ve milliyetçiliğin artması üzerine hükümet Mavi Vatan kavramını devletin temel politikası haline getirmeye karar verdiğini’’ iddia etmektedir.

Amerika’nın, İsrail’in, Yunanistan’ın, Fransa’nın ve daha birçok Batılı ülkelerin koru halinde: ‘’Türkiye’de Milliyetçilik ve Batı karşıtlığı arttı’’ diyerek Mavi Vatan Doktrinini itibarsızlaştırmaya çalışmaktalar. Şimdi bu koroya Galip Dalay’ın da katılmış olduğunu görmekten üzüntü duyduk.

Çünkü iddia edildiği gibi Türkiye’de Batı karşıtlığı artmadı. Doğu Akdeniz başta olmak üzere birçok konuda Türkiye’ye yapılan haksızlığa olan tepki arttı. Asıl söylenmesi gereken, Batı’da Türkiye karşıtlığı arttı.

Ayrıca, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nin coğrafi konumu Türkiye’nin güvenliği için son derece stratejik bir öneme sahiptir. Batı’nın her iki denizdeki tutumu güvenlik bakımından Türkiye’ye tehdit oluşturmaktadır. Yaycı Paşa’nın Mavi Vatan Doktrini ile ortaya koyduğu çaba bu tehdidi bertaraf etmektir.

Medeniyet değerlerini özümsemiş bir toplumun fertleri, farklı siyasi partilere mensup olsa bile, bir dış tehdit karşısında tehdidin nasıl ve kimden geldiğine hiç bakmadan memleketinin hakkını korumak için her türlü fedakârlığa katlanır.

Fertleri bu asil davranışa iten iki duygu vardır. Birincisi; üzerinde yaşadığı memleketine olan bağlılık duygusudur. Bu bağlılık insanın beka duygusu ile köklerinin salındığı toprak arasındaki ilişkiyi yansıtır.

İkincisi ise; Bir millete, bir medeniyete, bir bütüne ait olma duygusudur. Bu öyle bir duygudur ki, köklerini toprağın derinliklerine salan bir çınarın gövdesinin kalınlaştığı gibi, memleket ve medeniyet sevgisi de bir insanın ruhuna nüfuz ettikçe onda derin bir bağlılığa dönüşür.

Demokratik kurallarla idare edilen bir ülke de insanların farklı siyasi tercihleri olması son derece tabiidir. Ancak bir vatandaşın memleketine zarar verecek bir faaliyetin içinde olması üzücüdür.

Nitekim Yunanistan’ın Ekathimerini gazetesi 30 Ocak’ta Galip Dalay’ın yazısına atıf yaparak Türkiye’nin aleyhinde kullanmaya başladı. Bu nedenle diyoruz ki; memleketinden kopan medeniyetinden de kopar.

Not: öneri, eleştiri ve yorumlarıyla katkı sağlamak isteyen: mehbeyhan@gmail.com adresinden bana ulaşabilirler. Twiter:@MehmetB78849685

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş