“Sen ey gönül sesi bir öyle bestesin,
Ki, sevgi ülkelerinden gelir sesin!..”
Ulvî
Şerefli tarihimiz ve devasa bir medeniyetimiz var. Devletler kurup kıtalara sahip olduk. Cihana hükmettik. Tarih boyunca kullandığımız lisanımız kimliğimizi yansıtmakta. Birlik ve beraberliği sağlayan unsurların başında din, dil ve kültür gelmekte. Müşterek inanç ve idealler ile tarih şuuru güçlü toplumlar ortaya çıkardığından düşmanlar da ilk önce bu değerlere saldırmakta.
Manevi ve milli değerler, maddi kalkınmayı sağlayan temellerdir. Kendi değerlerine bağlı kalan ülkeler gelişmişler, bu değerler korunamadığında da sosyal bunalımlar ortaya çıkmıştır. Milli kültürün en önemli unsurlarından biri de lisandır. Dil, milletlerin kültür zenginliğinin göstergesi. "Diller, milletlerin en aziz, en tılsımlı, en kıymetli servetidir." demekte sahanın üstadı Nihad Sami Banarlı.
Tarihte, başka milletlerin arasına karışmış ve milli benliklerini kaybetmiş topluluklara çok rastlanır. Ayakta kalmak ve dağılmamak için manevi ve milli değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Dilimizi iyi öğrenmeli, güzel kullanmalı ve korumalıyız. Kendi lisanımızı iyi bilmek, yabancı dil öğreniminde de fayda sağlar. Ayrıca değerlerine sahip olan kimse, yabancı kültürlerle karşılaştığında aşağılık kompleksine düşmez ve iradesiyle birçok engeli aşar.
"Dil, ırmak gibidir. İçinden geçtiği toprakları beslediği gibi aynı zamanda o topraklardan da etkilenir." Bir toplumun fertlerini ortak değerler etrafında toplayıp bu değerlerin sonraki nesillere aktarılmasına yardımcı olan en önemli unsurdur dil. İnsanlar, asırlar boyunca birikmiş olan tecrübe ve kültürü lisan vasıtasıyla miras olarak alır.
Türkçemiz, tarih boyunca birçok safhadan geçti. Ninni, mevlid, şiir, türkü, ağıt ve şarkılardan kulağımıza dolan ses Türkçe'nin yüzyıllardır devam eden sesidir. Şair, ozan, musikîşinas ve yazarlar dil vasıtasıyla gönüllere ulaşır. Dilimizin güzelliğinin ve onun bize ulaştırdığı şanlı medeniyetin farkındayız. Dilimizi hayatın her alanında kullanmaya özen göstermeli, bize popüler kültürle dayatılmak istenen yabancı dillere iltifat etmemeliyiz. Dilin korunması buna bağlı. Oktay Sinanoğlu; "Türkçe giderse Türkiye gider." diyerek meselenin önemine dikkat çekmekte."
Türk Edebiyatının seçkin eserlerini okumak ve dilimize sahip çıkmak önemli. Aşağılık duygusuyla yabancı kelimeleri kullanmaya gerek yok. Büyük bir milletin evladı olarak dilimizi, hayatın her safhasında göğsümüzü gere gere kullanabilmeliyiz. Gençlerimiz bunun farkında olmalı. Günümüz gençliği dinine ve diline ne kadar sahip çıkarsa gelecek o kadar parlak olacak. Bugünün gençleri geleceğin teminatı olduğundan günümüz gençlerinin dili geleceğin dili olacak. Bu vesileyle gençlerimiz kendilerini güzel yetiştirmeli, yollarına çıkan tuzak ve çeldiricilere karşı tedbirli olmalı. İnternet ortamında dahi dilimizi güzel kullanmalı, anlaşılmayan ve kırıcı ifadelere yazışmalarımızda yer vermemeliyiz.
Sizleri değerlerimize ve dilimize sahip çıkmaya davet ediyor, sözü Üstat Necip Fazıl'a bırakıyorum.
Şarkımız Bizim
Kırılır da bir gün bütün dişliler,
Döner şanlı şanlı çarkımız bizim.
Gökten bir el yaşlı gözleri siler,
Şenlenir evimiz barkımız bizim.
Yokuşlar kaybolur çıkarız düze,
Kavuşuruz sonu gelmez gündüze,
Sapan taşlarının yanında füze,
Başka âlemlerle farkımız bizim.
Kurtulur dil, tarih, ahlâk ve iman;
Görürler nasılmış, neymiş kahraman!
Yer ve gök su vermem dediği zaman,
Her tarlayı sular arkımız bizim.
Gideriz nur yolu izde gideriz,
Taş bağırda, sular dizde gideriz,
Bir gün akşam olur bizde gideriz,
Kalır dudaklarda şarkımız bizim…
HOCAM ŞEYHO DUMAN-CELAL SANCAR
06.12.2024
HTŞ’ye Humus yolu açıldı
06.12.2024
ALİYA’DA HUKUK VE DÜZEN / Muharrem BALCI
11.11.2024
Hamza ER'le Derkenar..
11.11.2024
Taassup | Ümit Aktaş
12.11.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
CUMAYA GİTTİM GELECEĞİM ESRA DURU 06.12.2024
Suriye'de Neler Oluyor? YUSUF YAVUZYILMAZ 08.12.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
ÇAĞDAŞ HAÇLI SAVAŞLARININ YÖNTEMLERİ AYTEN DURMUŞ 13.11.2024