metrika yandex
  • $32.5
  • 34.84
  • GA18240

Haberler / Dünya

Tunus'ta halk sokağa indi, Cumhurbaşkanı Başbakanı görevden alıp, Meclisi dondurdu

26.07.2021

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı. Tunus Cumhurbaşkanı, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu.

Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini, atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını kaydetti.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, tüm milletvekilleri ve bir dizi devlet yetkilisi hakkında seyahat yasağı da çıkardı.

ÇAĞRI YAPTI

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi ise Said'i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi, "Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

HALK SOKAĞA İNDİ

Tunus'ta koronavirüs vakalarındaki artış, aşılamadaki yetersizlik, işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle binlerce kişi görevden alınan Başbakan Hişam Meşişi ve hükümetinin istifası talebiyle sokağa çıkmıştı.

Başkent Tunus'ta düzenlenen gösteride halk Meşişi'nin istifası ve parlamentonun feshini talep etmişti.

soL Haber Portalı'nın aktardığına göre, birçok kentte düzenlenen gösterilerde parlamentoda çoğunluğu elinde tutan İslamcı Ennahda partisi de öfkenin hedefindeydi.

Munastır, Sfaks, El Kâf ve Susa gibi kentlerde göstericilerin Ennahda binalarını bastığı ya da baskın girişiminde bulunduğu belirtilirken, Tuzer kentinde ise Ennahda'nın bölge merkezinin ateşe verildiği haberleri ajanslara yansıdı.

Tunus'ta son haftalarda koronavirüs vakalarında ve ölümlerde artış yaşanıyor.

Reuters'ın haberine göre, göstericilerden 28 yaşındaki bir işsiz olan Nureddin Selmi "Artık sabrımız kalmadı. İşsizliğe bir çözümleri yok. Salgını kontrol edemiyorlar. Bize aşı veremiyorlar" dedi.

Tunus Başbakanı Meşişi bayram tatilinde aşı merkezlerinde yaşanan izdiham ve kaotik görüntülerin ardından Sağlık Bakanı'nı görevden almıştı.

Tunus Sağlık Bakanlığı'ndan bu ayın başında yapılan açıklamada pandeminin ağırlığı altında ülkedeki sağlık sisteminin çöktüğü itiraf edilmişti.

12 milyon nüfuslu ülkede Covid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 17 bini geçmişti. 

LİBYA'DAN TEPKİ

Öte yandan, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in kararlarına tepki gösterdi.

Mişri, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Seçilmiş organlara yönelik darbeleri ve demokratik yolların feshedilmesini reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: ANAYASAL DÜZENE KARŞI DARBEDİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Tunus'ta yaşanan siyasi krize ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Twitter hesabından paylaşım yapan Şentop, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: SİYASİ MEŞRUİYETE YÖNELİK BİR DARBEDİR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından Tunus’la ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik şu ifadeleri kullandı:

“Dost ve kardeş ülke Tunus’ta seçilmiş parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, siyasi meşruiyete yönelik bir darbedir. Tunus Cumhurbaşkanının meşru olmayan bu girişiminin anayasal zemini bulunmamaktadır.

Tunus halkının 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrim,  dünya ve bölgemiz için değerli bir örnek teşkil etmektedir. Anayasal meşruiyet zemininde bu kazanımların korunması çok önemlidir. Tunus’ta anayasal düzenin Cumhurbaşkanı tarafından askıya alınması, meşru değildir.

Kardeş Tunus halkına bu kötülüğü yapanlar kendi ülkelerine zarar veriyorlar. Tunus halkı, mevcut krizi birlik ve beraberlik içinde aşabilecek imkân ve tecrübeye sahiptir. Bu ancak Anayasal düzene hemen geri dönülmesi ile mümkündür. .

Tunus’ta halkın demokratik iradesini destekliyoruz. Demokratik süreçlerin askıya alınmasını reddediyoruz. Tunus halkının yüksek demokratik iradesine herkes saygı göstermelidir.

Türkiye ile Tunus arasında, kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Türkiye, Tunus halkının yanındadır ve demokrasi mücadelesine saygı duymaktadır.

Cumhurbaşkanımız her zaman kardeş Tunus halkının tümünün iyiliğini gözeten bir yaklaşımla Tunus’un demokratik kazanımlarına destek verdi. Cumhurbaşkanımız güçlü bir şekilde Tunus halkının demokratik mücadelesinden yana oldu. Tunus demokrasisinin desteklemeye devam edeceğiz.”

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş