Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı etnik soykırım uluslararası camianın tepkisini çekerken, sivil toplum kuruluşları Pekin Hükümeti’ne karşı somut adımlar atılmasını bekliyor. Uygur Hareketi (CFU) İcra Direktörü Rushan Abbas, dünya kamuoyunu bir kez daha Çin’in işlediği soykırım suçlarına karşı ayağa kalkmaya çağırdı. Özellikle tüm dünya kadınlarına seslenen Abbas, Çin’in Uygurlu kadınların bedenlerini adeta bir savaş sahası olarak gördüğünü vurguladı. Abbas, doğurganlık çağındaki her Uygurlu kadının, Çin rejimin gözetiminde ve ağır baskısı altında olduğunu dile getirdi. Çin yönetiminin, Müslüman nüfusun artmasını engellemek için mecburi doğum kontrol yöntemleri uygulamaya koyduğu daha önce de birçok haberin ve uluslararası raporun konusu olmuştu.
ABD’nin Miami şehrinde düzenlenen Oslo Özgürlük Forumu, dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Forum çerçevesinde düzenlenen ve Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım faaliyetlerinin ele alındığı panele Uygur Hareketi temsilcileri de katıldı. Panelde konuşan Abbas, Çin soykırımına gerekli tepki verilmediği takdirde, topyekün insanlık onurunu korumanın mümkün olmayacağının altını çizdi.
CFU Yönetim Kurulu Üyesi Akida Pulat ise insan hakları alanındaki çalışmaları nedeniyle artık ülkesine geri dönmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, “Ama şu anda kamplarda ve hapishanelerde acı çeken tüm Uygurlardan daha şanslı olduğumu da biliyorum. Dünya ayağa kalkmalı. Uygurları korumak için hükümetler ve insan hakları örgütleri derhal harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.
Forumda, yaratıcı çalışmaları nedeniyle Avustralyalı sanatçı Badiucao da ödüle layık görüldü. 2022 Kış Olimpiyatları’nın Çin’ verilmesini eleştiren sanatçı, hazırladığı posterlerle Çin’in Uygur, Tibet ve Hong Kong’daki insan hakları ihlallerini protesto etti.
Aydın ve Aktivistler'den Barış Çağrısı..
08.02.2025
BARIŞ UMUDU / Ümit AKTAŞ
09.02.2025
BARIŞ UMUDU|ÜMİT AKTAŞ
08.02.2025
Aydın ve Aktivistler'den Barış Çağrısı..
08.02.2025
Yıldız Ramazanoğlu ile Derkenar..
24.01.2025
Nail Bey'in Aklı İsraille Ticarette Kaldı!
25.01.2025
Instagram Annesi Hülya FEYZULLAH AKDAĞ 09.02.2025
Netanyahu Trump’ın Mayın Eşşeği mi? AHMET GÜRBÜZ 08.02.2025
ATEŞKESİN ATEŞİ DERVİŞ ARGUN 15.01.2025