metrika yandex
  • $32.45
  • 34.68
  • GA18240
KÖŞEM

Korana Ne Getirdi, Ne Götürdü?

RAMAZAN ACAR
28.03.2020

Korona virüsü sürecine hep şüphe ile baktım ve bakıyorum. Sanki birileri tüm dünyayı yeni bir yaşam tarzına alıştırıyor gibi. Her şey göründüğü gibi değil sanki.
 
Eskiden belli çokuluslu şirketler sahibi belli aileler sadece ülke ülke dizayn ederken şimdi tüm dünyayı yeniden dizayn ediyor gibi. Çünkü dijital çağda bazı ülkeler elden çıkıyor görüntüsü verince, o çokuluslu aile grubu harekete geçti gibi. 
 
Bizlerde bu süreçte tv karşısında bugün kaç kişi korona dan öldü ve ölenlerin istatistiğini takip eder olduk. Ya da geçmişte dünyada buna benzer salgınlar oldu mu, olduysa o salgınlarda kaç kişi öldü bilgilendik. 
 
İnsanlık tarihinde zaman zaman buna benzemeyen çok daha vahim salgınlar yaşadığını öğrenmiş olduk. Bu konularda çok farklı haberler yazılmış çizilmiş. Benim dikkatimi çeken 5. Yüzyılda 20-50 milyon arasında insanın öldüğü, 14. Yüzyılın ortalarında 75 milyon ile 200 milyon arasında insan öldüğü söyleniyor. Çok uzak değil 100 yıl öncesinde 1918-1920 arasında savaş hariç yaklaşık dünya nüfusunun %5 ile % 10 arasında (50 milyon-150 milyon) kara veba salgınından öldüğü söyleniyor. 
 
Dünya nüfusunun değişimine bir göz atalım. Nüfus artışı ne durumda. Dünya nüfusu her gün yaklaşık olarak 200 bin ile 250 bin arasında artışla yıllık % 1,1 oranında artmaya devam ediyor. Dünyada her gün ölen kişi sayısı yaklaşık 150 bin dir. 1 günde Korona dan ölenlerin sayısı  1 günde ölenlerin sayısının % 0,1 yani binde biri diyebiliriz. 
 
Bundan sonra dünya eski dünya olmayacaktır. Nasıl geçmişten bugüne nesiller arasında kuşak çatışması dediğimiz kültürel değişiklikler, kullandığımız materyallerin yaşam tarzımıza yansımaları, olaylara bakış açılarımızın farklılığı, çok hızlı değişen dünyamızı  farklı okumalarla değerlendirdiğimiz olduysa bundan böyle Yeni Dünya çok daha farklı gelişmelere gebedir.
 
Bu faklılık hem gelişmiş ülkeler açısından, hem  gelişmekte olan ülkeler hem de gelişmemiş ülkeler açısından çok farklı olayların kapısını açacaktır. 
 
Dünya eski dünya olmayacağı gibi insanlar da eski insanlar olmayacak, mesleklerde eski meslekler olmayacak, eski işyerinizde eski iş yeriniz olmayacak, eski arkadaşınız da eski arkadaşınız olmayacak, her şey değişecek.  Yeni meslekler tanımlanacak, bazı meslekler hükmünü yitirecek.
 
Eğitimde de hayal bile edemeyeceğimiz değişimlere gebedir. Yıllardır eğitimde özgürlük ya da özerklik diyorduk. İşte bu süreç yönetebilirsen eğitimde özerklik olabilir, ama yönetebilirsen. 
 
Her şey değişecek dedik işte her şey elektronik olacak. e-okul, e-devlet, e-belediye, e-eğitim, e-yönetim, e-market, …
 
İşte bu anlamda bu değişime karşı kim daha hızlı değişimin içinde bulunursa ya da yeniliğe kendini programlayacaksa onlar bi tık önde olacaklardır.  
 
Korona ne getirdi, ne götürdü demiştik.
 
Getirdiği  şey insanlara ölümü hatırlattı, temizliğin önemini hatırlattı. Götürdüğü şey: insanlara korku saldı, psikolojik travmalar oluşturdu.
 
Söylenecek daha çok şey olabilir, ancak şunu unutmamak lazım.
 
Birilerinin hesabı ve planı varsa Allah'ın da bir hesabı ve planı vardır diyorum.
 
Selam ve dua ile…

Yorum Ekle
Yorumlar (1)
H.ibrahim ÖZCAN | 29.03.2020 22:13
Aĺlah razı olsun ramazan hocam. Bilimsel gerçeklere inandıkda birtürlü ilahi gerçeklere inanamadik.hergün her kanalda bir çok prof. çıkıyor onların görüşleri hep kabul görüyor: içimiz kararıyor artık bir sürü insan depresyona girdi. Birazda bunun ilahi gerçekleri anlatılsada ınsanlar rahatlasa geçmiş kavimlerin helaklarına bakıyoruz hep insanların azgınlıkların \'dan kaynaklı helaklar ama öncesinde hep uyarılar var acaba bu bize bir geri dönüş için verilen bir fırsat olabilirmi biz müslümanlar olarak bu vakadan nasıl ders çıkarabiliriz? Bunalrın düşünülmesi lazım. Selam ve dua ile