metrika yandex
  • $32.45
  • 34.68
  • GA18240

Haberler / Dünya

Moskova'daki ateşkes masasından kaçan darbeci Hafter Atina'ya gitti

17.01.2020

Almanya, Libya'daki krizi ele almak için Berlin'de bir konferans düzenleneceğini duyurmuştu. Türkiye'nin de aralarında olduğu 11 ülkenin davet edildiği konferansa, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ve silahlı güçlerin öncülüğünü yapan General Halife Hafter'in de davetliler arasında yer alacağı açıklanmıştı.
 
HAFTER DAVET EDİLMEYEN YUNANİSTAN'I ZİYARET ETTİ
 
Yunan medyası, darbeci general Halife Hafter'in Berlin Konferansı öncesi görüşmelerde bulunmak üzere, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geldiğini söyledi Hafter, yarın Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüşme gerçekleştirecek.
 
YUNANİSTAN DAVET EDİLMEDİ
 
Türkiye, baş davetli olarak barış görüşmelerinde yer alırken Yunanistan, Berlin'e davet edilmemi ve Yunan yönetimi bu konuya tepki göstermişti.
 
Yunan yöneticilerden Dışişleri Bakanı Nikos Dendias katıldığı bir televizyon programında, "Yunanistan'ın neden bu sürecin parçası olmadığını anlamıyoruz" sözleriyle rahatsızlığı dile getirmişti.
 
NE OLMUŞTU?
 
Türkiye ve Rusya'nın Libya'ya yönelik ateşkes çağrısını kabul eden Hafter güçleri, 24 saat geçmeden ateşkesi ihlal etti. UMH Sözcüsü Muhammed Kanunu, hükümet güçlerinin yürüttüğü Burkan el-Gadab operasyonunun basın merkezinde yayımlanan açıklamasında, Hafter güçlerinin, başkent Trablus'un güneyindeki Salahaddin ve Vadi er-Rabi bölgelerinde ateşkesi defalarca ihlal ettiğini belirtti.
 
ATEŞKESİ KABUL ETTİKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkes çağrılarını reddederek askeri operasyonlara devam edileceğini açıklayan darbeci Hafter'e bağlı güçler, geri adım atarak ateşkesi kabul ettiklerini duyurmuştu. Hafter'in Sözcüsü Mismari, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" ancak karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde şiddetle karşılık vereceklerini kaydetmişti.
 
LİBYA'DA SON DURUM
 
Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011'de başlayan iç savaş hala sürüyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) siyasi çözüm çabaları da bugüne kadar başarıya ulaşmış değil.
 
İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda. Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş